Wpis z mikrobloga

@kruci: Nie bardzo rozumiem jak chcesz programować proceduralnie w C#, skoro sama jego składnia zachęca do programowania obiektowego. Jeśli przyszło ci do głowy, żeby dopisywać obok maina inne metody statyczne, to to jest naprawdę przypał. Do podstaw programowania obiektowego nie potrzeba wcale podręcznika, wystarczy, żebyś zrozumiał podstawową ideę, która za nim stoi: obiekty komunikują się między sobą i każdy z nich ma jedno abstrakcyjnie zdefiniowane zadanie :)
@o-o_i: problem mam właśnie z tym, co uznać za obiekty. Samochody, domy, ludzie sprawy mi za bardzo nie ułatwiają. Do czego konkretnie można wykorzystać obiektowość? Tymczasowo myślałem o pisaniu jakichś prostych programów, ale z sensem, żeby tą filozofię załapać.
@kruci: I realizuj twój pomysł, bo jest dobry. U mnie na samym początku było implementowanie klas liczb zespolonych, a potem wielomianów i różnych transformacji, które można na nich wykonać (pochodne, ilorazy, iloczyny). Zrób jakąs aplikację w Windows Forms. Jedną, drugą, trzecią i w końcu załapiesz.
@o-o_i: dzięki.
1) Skąd mogę brać pomysły na takie programy? SPOJ?
2) Czy używanie klas jako "przegródek" na statyczne funkcje, metody jest powiedzmy złe?
3) Czy są jakieś ogólne zasady używania klas, obiektowości - kiedy wypada a kiedy nie, przy jakich rodzajach kodu?
@kruci:
1) Tu jest bardzo dobra lista projektów, każdy z nich można zrealizować programując obiektowo
2) Tak naprawdę to nie znam się na teorii, ale taki pomysł trąci mi globalnymi zmiennymi, których nigdzie się nie lubi (nawet i w programowaniu proceduralnym)
3) Każdy projekt, który można stworzyć, można stworzyć obiektowo. A czy wypada, to już inne pytanie. Ja na przykład miałem niedawno na uczelni projekt czysto obliczeniowy, który opierał się na