Wpis z mikrobloga

Znacie jakieś narzędzie do robienia injection testów? Nie chodzi mi o sql a o głównie o frontend. Często przed wdrożeniem projektu na sklepy wstrzykujemy im kod we wrapper żeby sprawdzić czy coś się nie gryzie. Ktoś coś czy muszę sobie coś napisać? :> #webdev #frontend
  • 10
@mab122: Np landingpage produktu, który ląduje wewnątrz sklepu przed samym wdrożeniem tego tam. Sprawdzasz czy wrappery dobrze łapią, czy style nie gryzą się z ich stylami, czy ich stare jquery pójdzie z Twoimi skryptami.
@Greg36: Wejdź np tutaj na euro.com.pl, takie same sekcje dostają producenci na swoje strony produktu ale zwykle wysłanie paczki do sklepu, ich sprawdzenie i odesłanie poprawek trwa wieki, zresztą wiesz jak jest. Więc bierzesz tego lpka, wrzucasz gdzieś obrazki i cssy, w inspektorze usuwasz zawartość tego wrappera i wrzucasz tam swój kod, dokładnie tak samo jak koleś zrobi ostatecznie u nich. I widzisz w przeglądarce czy coś się rypie czy
@kWeb24: Nawet togo nie mogę zobaczyć bo jak wchodzę na http://www.euro.com.pl/cms/satysfakcja.bhtml w najnowszym chromie to jakiś bubel w JS mi tą kartę tak zawiesza że muszę ją wyłączać przez task menegera.

A jak chcesz testować jakąś zawartość na stronie nie mając dostępu do serwera i bezpośredniej zmiany tej strony, to tu nie ma żadnych frameworków czy czegoś innego. Możesz robić tak jak teraz albo po prostu skopiować daną stronę lokalnie i
@Greg36: Wiem jak to zrobić bo robię to dość często ale dziś się zastanawiałem czy jest jakieś narzędzie. No nic, może w wolnej chwili drapnę jakąś apke webową do tego, poda się link strony i id kontenera i będzie wrzucało nasz kod. Jak dostaniesz listę 30-40 sklepów to się nie chce ręcznie.
@kWeb24: Zrobiłbym sobie do tego po prostu jakąś skryptozakładkę, może coś z Tampermonkey, albo nawet można się szarpnąć na extension do chrome. Generalnie nie powinno to być problematyczne.
@ogur: Dlatego pewnie napisze jakieś narzędzie, może innym się przyda. Ale wiesz jak to jest, najpierw niech ktoś a jak nikt to dopiero samemu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kWeb24: Automatyzować opłaca ci się to tylko wtedy kiedy sklepy ci się powtarzają, bo jakiejkolwiek metody byś nie użył to do każdej strony musiałbyś pisać odrobinę inny skrypt. Jak się powtarzają to do usunięcia/zmiany czegoś wystarczyłby bookmarklet
@Greg36: Sporo sklepów się powtarza ale sporo też przychodzi i odchodzi. Generalnie reguła jest taka, że w sklepie jest wrapper na lpki, który ma swoje id. Wtedy wystarczy mi pobrać stronę albo nawet osadzić ją w podglądzie w iframe i podmienić kod w divie z id które znam. Więc jednym klikiem jestem w stanie wygenerować sobie podglądy wszystkich sklepów jakie w danej chwili mnie interesują podając po prostu listę linków. Nie