Wpis z mikrobloga

na 3000 zatrzymały się ostatnie wzrosty, a ~3100 to ATH z ostatnich miesięcy. Jeżeli przekroczymy te pułapy to moim zdaniem może być ciekawie.
  • Odpowiedz
Krążą plotki że ...

Rha: Obraduje właśnie około 75 ludzi, taki okrągły stół (@btcroundtable) i wygląda na to, że przychylając się do zaleceń Jeffa Garzika, ustalają już datę hard forka na 2 MB. https://www.reddit.com/r/btc/comments/47r4ui/jeff_garzik_on_twitter_very_positive_about_the/ Nie będzie to szybko, ale też nie tak późno jak lipiec przyszłego roku. A zalecenia są tu: https://medium.com/@jgarzik/bitcoin-upgrade-governance-hard-forks-and-segregated-witness-942885e0ce58#.3o8kucrlq

i ..

Rha: Przyczyną może też być pierwsza zademonstrowana transakcja ZKCP czyli zakup informacji bez zaufanej trzeciej strony, bezpieczny dla
  • Odpowiedz
konflikt #blocksize toczy się też o wpływy korpo na Bitcoina

@szanow: korpo nie jest groźne dla bitcoina, wręcz odwrotnie może go wywindować siłą swoich pieniędzy. Bitcoin nie boi się czegoś znacznie gorszego niż korpo czyli rządów. My czyli wolny rynek decyduje o losie BTC nikt inny. My mamy bata na każdego kto zacząłby działać na naszą szkodę. W świetle tego to nie jest żaden konflikt według mnie. Oglądam
  • Odpowiedz
@pawlo74 Ja jestem całym sercem za bitcoinem i nie widzę żadnych powodów by uważać inaczej - jeśli ktoś myśli inaczej to po prostu nie rozumie tej technologii.
Jednak staram się zachować trzeźwe myślenie i nie pozwolić się oślepić przez wizję jaką mam w głowie - a jest wielka :)
1. Samo to że zaistniał okrągły stół może oznaczać, że decyzyjność w Bitcoinie nie jest na tyle zdecentralizowana na ile byśmy chcieli.
2. Core
  • Odpowiedz
@szanow: no to co innego :) Patrzeć na ręce jak najbardziej ale nie przeszkadzać. Cieszę się, że spędziłem pierwsze swoje 6 miesięcy w shitcoinach dlatego nie boję się żadnych wyzwań. W shitach jakaś nawet głupia plotka, że jakaś firma wchodzi jest powodem do zadowolenia i winduje cenę. Decentralizacja jak najbardziej ale nie do momentu kiedy zmienia się w chaos i anarchię gdzie nie wiadomo kto rządzi i nikt nie jest
  • Odpowiedz