Wpis z mikrobloga

polecam pizzowy chlebem do odrywania!
400g mąki
220ml wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
25g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek

sos pomidorowy ( zblendowane pomidory z puszki z ziołami)
dodatki wg uznania. u mnie smażone pieczarki, cebula, salami i serrrr, dużo sera :D

Z połowy szklanki ciepłej wody, łyżki mąki, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn - czyli wszystko mieszamy. lepiej weźcie większy kubek bo rozczyn rośnie. Zostawiamy go w spokoju na 10 min żeby ruszył.
Do mąki dodajemy sól,oliwę i wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy do uzyskania ładnej, gładkiej kulki ciasta. Kulkę wkładamy do miski wysmarowanej oliwą. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. (W tym czasie przygotowywujemy wszystkie dodatki czyli kroimy, smażymy itd)
Po godzinie rozciągamy ciasto w kształt możliwie najbardziej zbliżony do prostokąta ( jest tak miękkie i elastyczne że nie trzeba brudzić wałka). Smarujemy sosem, dajemy dodatki i zawijamy dosyć ciasno wzdłuż dłuższego boku.
Kroimy na plastry grubości 2-4cm, układamy w okrągłej blaszce wysmarowanej odrobiną oleju ( albo pojedynczo na dużej jak chcecie niepozlepiane, wtedy na blachę rzućcie papier do pieczenia, będzie mniej mycia), na górę można dać wincyj sera ( polecam). Odstawiamy na chwilę do ponownego podrośnięcia (tyle ile zajmie nagrzanie piekarnika wystarczy).
Pieczemy 20-30minut w 230C, na środkowym poziomie przy grzaniu góra-dół.

Wiem że ktoś kto gotuje pewnie prychnie kilkakrotnie podczas czytania przepisu ale wolałam napisać żeby rozwiać wątpliwości początkujących ;)
Zdjęcia krok po kroku w komentarzach
#gotujzwykopem #gzw #gotujzmikroblogiem #chixicuduje
c.....i - polecam pizzowy chlebem do odrywania! 
400g mąki
220ml wody
łyżeczka soli
ł...

źródło: comment_rJEtWCCfGZPdiWULCxJ4oTuyrUNIcph6.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach