Wpis z mikrobloga

Mirki mam prośbę o poradę.
Jakiś czas temu uderzyłem zaciśniętą pięścią w blaszaną bramę.
Po kilku godzinach zacząłem zginać i dotykać paliczka małego palca i zaczęło robić mi się słabo. Następnego dnia udałem się do szpitala i tam wykonali prześwietlanie i powiedzieli że złamania niema.

Ale cały czas coś przeskakuje. Poniżej umieściłem nagranie.
Dodatkowo dodam że gdy wyprostuje mały palec na paliczku pojawiła się twarda narośl.
Mam pytanie co dokładnie przeskakuje (kość ,ścięgno?) ? i czy powinienem udać się do jakiegoś lekarza?

#medycyna #zdrowie #ortopedia
  • 11
@kristofer: Przeskakuje ścięgno. Prawdopodobnie podczas uderzenia doszło do rozerwania tkanek podtrzymujących ścięgno. Zamiast do lekarza, który raczej powie, ze nic na to nie poradzi albo wyśle na zabieg chirurgiczny, radzę zadzwonić do paru fizjoterapeutów w swojej okolicy i spytać, który będzie w stanie ustabilizować przeskakujące ścięgno prostownika palca małego.

Jak masz to wrzuć zdjęcie RTG.
Dzięki za odpowiedzi. Byłem u lekarza rodzinnego i w sumie powiedziała to co napisał @AGMateusz: ,ale o tym że fizjoterapeuta może to naprawić nie wspomniała.
Na Mirko zawsze fachowa pomoc jeszcze raz dzięki .
Studiuję fizjoterapię, ale na razie nie mam takich umiejętności. Zresztą nie każdy będzie je mieć, tylko fizjoterapeuci, po dobrych kursach. To czy musiałby być usztywniony zależy od tego w jaki sposób pracowałby fizjoterapeuta i co by wybadał.