Wpis z mikrobloga

#reprap #druk3d #arduino #drukarka3d #druk3d #chwalisie

No i zrobiłem swojego cudaka do druku 3D :D Jak wiadomo, szału nie ma, dupy nie urywa, ale i tak najważniejszym kryterium była niska cena i możliwość zrobienia tego prostymi narzędziami. A i do najpiękniejszych drukarek tez nie należy. A poniżej wydruk medalionu z wiedźmina. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wołam @kwanty
Pobierz Warus23 - #reprap #druk3d #arduino #drukarka3d #druk3d #chwalisie 

No i zrobiłem s...
źródło: comment_pThaCrFIpb4keajkd1xcci2cM0OZM7pO.jpg
  • 31
@kwanty: nieudanych wersji było sporo ale zdjęcia to już jutro zrobię.
Spód akurat płaski jest bo było drukowane na szkle :)
Supporty były automatycznie tworzone w slic3r i były tylko pod podbudkiem i podniebieniem wilczka :D uszy zestawione bez supportow bo jak jest kąt do 45 stopni nachylenia to nie sa potrzebne .
Wypełnienie ustawione na 25 % i powiem że dość gęsto drukowalo.
Czas druku to gdzies ponad 2 h,
@Warus23: Te prowadnice wyglądają jak... z elementy z Ikei do szuflad - to musi mieć masakryczne luzy :-/ Jakbyś dodał trochę elementów z mosiądzu i kilka zębatek to by wyglądało rasowo-steampunkowo ;-)

Jestem mega zaskoczony jakością wydruku :-) Gratuluję! Wołaj jak będziesz miał nowe informacje.

Spróbuj wydrukować pusty walec. Cienki, wysoki, jednoprzebiegowa ścianka.
@kwanty: nie mam jak zrobić zdjęcia walca bo na czarnym filamencie nic nie widać a innego narazie nie mam, ale niestety niektóre warstwy się nie wydrukowaly bo dysza się zapewne zapchala. Co do nie udanych prób to zostało zmarnowane tyle filamentu co widać na zdjęciu :P może będzie z 10 gram.

Efekt wobble jest praktycznie nie widoczny.

Dalsze efekty prac to już będę opisywał w następnym tygodniu :)
Pobierz Warus23 - @kwanty: nie mam jak zrobić zdjęcia walca bo na czarnym filamencie nic nie ...
źródło: comment_5HkzYx2eQUSrozDd46mOzdNEl8hFdLVh.jpg
nie mam jak zrobić zdjęcia walca bo na czarnym filamencie nic nie widać

@Warus23: Zrób na szarym albo czarnym tle to aparat prawidłowo ustawi ekspozycję i będzie widać :) Tylko musisz dobrze oświetlić. Jak oświetlisz z kierunku osi optyki aparatu (np. lampą błyskową) to zdjęcie będzie "płaskie" - będzie mało detali, jak oświetlisz z boku - np. 45 stopni do osi optycznej optyki to będą cienie i zdjęcie wyjdzie bardziej "3D",
@kwanty: Dzięki, fotka zrobiona tak jak mniej więcej mówiłeś :D W tym wyższym walcu ta linia co jest bliżej dołu występuje praktycznie zawsze, więc mam problem z ustawieniem osi Z. Ta wyżej jest prawdopodobnie od tego że się dysza zatkała. A i wydruk nie doszedł do końca bo się ostatecznie zatkała przy około 70 % wydruku i dalej nie chciało iść. Musze ewidentnie zmienić sposób podawania filamentu.

A co do filamentu
Pobierz Warus23 - @kwanty: Dzięki, fotka zrobiona tak jak mniej więcej mówiłeś :D W tym wyższ...
źródło: comment_ZBKnzvt7YwH4f8PVlcVQEBwG153jBRpK.jpg
@Warus23: Ładnie ładnie :) Jakie wymiary? A w ogóle to jak z bezwzględnymi wymiarami? trzyma zdane parametry?

Jak na samoróbkę ztegocobyłopod_ręką to wygląda lepiej niż dobrze :) Prawdopodobnie pewnych rzeczy nie przeskoczysz - oprócz geometrii/precyzji/powtarzalności, dobrej jakości wydruki wymagają dobrego ekstrudera+napędu. Pisałeś, że kupiłeś po kosztach więc to może być jedna z przyczyn przerywania/zatykania.

@Warus23 też ma rację. Ktoś mi tu kiedyś wspominał, że przy dużej precyzji
"filament bez problemu można poddać recyklingowi"

To wcale nie jest tak dobry pomysł, jak by się mogło wydawać.

@Warus23:
@FlameRunner:
Poza tym - przy sensownie działającej drukarce - odpadu nie ma wcale aż tak dużo, by się warto w to bawić.
W stosunku do "prawidłowo zadrukowanych" 0.5-1kg filamentu - odpadu zostaje może przestrzennie sporo, ale na wagę patrząc - praktycznie nic, ale nawet jakby miało zostawać 10% - to co
@FlameRunner: @hrumque: No to jak tak mówicie to jeszcze się zastanowie nad maszynką... ale z drugiej strony miało by to wymiar edukacyjny/poznawczy niż czysto ekonomiczny.

@kwanty: Studiuje Elektrotechnike na Polibudzie Lubelskiej i inżynierkę już mam za sobą bo został mi ostatni rok (znaczy semestr) studiowania :P A i temat mam ale w trochę w innej materii :)
Sam ABS/PLA nie wchłania wilgoci

@kwanty: Oczywiście, że wchłania. W pewnych warunkach może to stanowić rzeczywisty problem.

Musiałbyś mieć farmę drukarek jadących nonstop i zużywających dziesiątki rolek filamentu na dobę, by to mogło mieć sens ekonomiczny, a wtedy i tak by to nie miało sensu technicznego.

@hrumque: Wtedy też sens ekonomiczny byłby wątpliwy, ktoś przecież musi obsługiwać to całe recyklingowanie...