Wpis z mikrobloga

Mój przepis na szybką pizze.

Wrzuć do miski :
* 1 ½ szklanki mąki pszennej
* ⅓ - ½ paczki (8g) drożdży instant lub max 1/4 drożdży świeżych
* ½ łyżeczki soli
* ½ łyżeczki cukru
* jak masz wrzuć z dwie łyżki ziół prowansalskich
* 2 łyżki oleju
zaczynaj zagniatać i dolewaj ½ szklanki wody, wygnieć i przykryj czymś na 10-15 min

Na spokojnie powyciągaj z lodówki wszystkie śmieci, które zalegają. W moim przypadku była to oczywiście cebula, papryka, pomidor, resztki salami i sera. Przygotuj sobie koncentrat pomidorowy lub chociaż ketchup.

Wszystko pokrój i przejdź do zagniecenia masy w kulkę i rozgniataj w foremce przesmarowanej lekko olejem, w coś, co chociaż trochę będzie przypominać pizzę, jak nie masz foremki to wyjmij blachę z pieraka, zacznij go grzać na 220st, wyłóż papier pieczeniowy i nasmaruj lekko olejem. Spód się potem ładnie zarumieni. Uformowany placek wysmaruj koncentratem (od mocnej biedy ketchup) i nawrzucaj pokrojone pierdoły. Do rozgrzanego piekara wrzuć to coś i czekaj 15-20min.

Finał. Potrafię robić tylko to, spaghetti i gotować parówki więc bez hejtu. Poradnik dla tych, którzy mają podobne umiejętności do moich. Efekt w pierwszym komentarzu.

#pizza #gotujzwykopem
Pobierz
źródło: comment_i5EB4j8Eg3qPUVVmRiY7uRoHIsu2io0Z.jpg
  • 7
@Rapczyn:

Potrafię robić tylko to, spaghetti i gotować parówki więc bez hejtu. Poradnik dla tych, którzy mają podobne umiejętności do moich.


Od tego do prawilnej pitcy nie dzielą Cię żadne umiejętności, tylko pewnie jesteś leń :p. Wystarczyłoby skoczyć do sklepu po mozarelle i dać ją pod składniki zamiast tego sera co użyłeś (i ew. zrobić sos pomidorowy zamiast koncentatu).

Ale i tak jest spoko.
@Rapczyn: Lepiej zostawić ciasto tak na 30 minut. Prosty sos: kupujesz pomidory w puszce. Na jedną pizze potrzeba ok. 1/3 puszki pomidorów, dodajesz przyprawy (sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, zioła) i delikatnie blendujesz. Gotowe. No i mozarella na spód jak już ci wcześniej mirek napisał.
@inlog: @Rapczyn: moj patent na sos, to kilka łyżek koncentratu, szczypta soli i cukru, oregano, lyzeczka octu z czerwonego wina i trochę wrzątku na koniec ktory Wszystko ladnie polaczy i stworzy gesty sos. Polecam, bo malo roboty a o niebo lepsze niz keczup