Aktywne Wpisy
lakukaracza_ +61
#powodz Serce pęka
Krolowa_Nauk +201
Masakra, staram się śledzić wszystkie wpisy odnośnie obecnej sytuacji powodziowej, ale przekopywanie się przez te durne heheszki to jakiś koszmar. Co drugi wpis to jakieś szurstwo albo nabijanie się z tragedii "bo mnie to nie dotyczy i nie mój problem". Ludzie potopili swoje i tak już niewielkie zasoby empatii czy o co chodzi? Przykre bardzo...
Wszystkim, których dotknęła ta tragedia bardzo współczuję i mam nadzieję, że jak najszybciej uda się opanować sytuację
Wszystkim, których dotknęła ta tragedia bardzo współczuję i mam nadzieję, że jak najszybciej uda się opanować sytuację
Moi znajomi prowadzą (prowadzili?) kawiarnie na krakowskim Podgórzu o nazwie "Łąka Cafe". Świetne miejsce do posiedzenia. Całkiem przyjemne też dla rodziców z dziećmi. Do tego odbywało się tam bardzo dużo eventów (ponad 50 w 7 miesięcy!).
➡ http://bit.ly/uratujLake ⬅
Pech chciał, że musieli opuścić swoje dawne miejsce i chwilowo zamknąć biznes. Szukali nowego miejsca...
Aleee... są sprytni i szybko znaleźli to, czego potrzebowali (dosłownie kilka kamienic dalej!). Jak to jednak w Polsce bywa, na drodze do szczęścia, stanęło prawo, a konkretnie wymogi SANEPIDu
Przystosowanie nowego lokalu do wymogów tej organizacji trochę kosztuje, a znajomi milionerami nie są... z tego powodu potrzebują Twojej pomocy :)
Urządzili zbiórkę crowdfundingową w której zbierają kasę na remont nowego lokalu. Docelowo potrzebują 6-7k, ale obecnie zbierają jedynie na pierwszy etap - 3500zł.
Tutaj jest link do zbiórki (filmik możesz pominąć OK? :D)
➡ http://bit.ly/uratujLake ⬅
Jeśli możesz, to pomóż w szybszym przywróceniu Łąki do życia.
Wpłać na akcję przynajmniej tę złotówkę - to zawsze popchnie remont do przodu.
Jeśli nie wiesz jak działa taka zbiórka, to już tłumaczę - nie oddajesz kasy za darmo. Z listy prezentów widocznych po prawej stronie, wybierasz co Cię interesuje i po prostu otrzymasz to w zamian za swoją wpłatę (na liście są oficjalne podziękowania, plecaki, vouchery na kawę i ciastka i wiele innych).
P.S. jeśli wpłacisz +35 zł, to Twoje imię i nazwisko (czy też nazwa firmy) wyląduje na ścianie sponsorów. Tańszej reklamy w lokalu chyba nie znajdziesz?
[obecnie licznik wskazuje 1016zł]
#pomocy #krakow #niewiemjaktootagowac
a akcji się przyjrzę :)
Komentarz usunięty przez moderatora
Trzeba mieć głowę żeby coś takiego wymyślić.. naprawdę..
@kurdwa + @qwelukasz: wsadzili w ten lokal już kilkadziesiąt tysięcy z kredytu. Nie mają więcej kasy aby dokładać, a tu nagle... wyskakuje sanepid, który ma wymogi na 6-7k dodatkowych przeróbek. Więc to nie tak, że 'to kosztuje 3k' ale 'to kosztuje około 83k'. Brakuje im końcówki.
Do tego nie zbierają kasy za nic - to są cegiełki. Za kasę dostaniesz reklamę w ich lokalu, reklamę na Facebooku, plecak, kolorowanki dla dzieci, bilety do kina... żadna z tych rzeczy nie jest darmowa. Więc to nie jest tak, żę "dajesz kasę nierobom, których nie stać na 3k", ale kupujesz ich cegiełki po to, aby świetna
Komentarz usunięty przez moderatora
@imlmpe: nie do końca rozumiem cel, rozumiem że chodzi o reklamę? Czy może promocję idei crowdfundingu? Przecież taka kwota jest śmieszna przy łącznych kosztach (jak sam zresztą napisałeś), a gdyby faktycznie nie mieli takich pieniędzy i nie mogli ich pożyczyć to co w przypadku gdy któryś z pomysłodawców dostanie np. mandat w mpk? Druga zrzutka na 100 pln?
No ale i tak podchodziłem do tego dość pozytywnie, do tego
@xetrov: ejjj, no nie każdy jest #programista15k jak my noo.... ( ͡º ͜ʖ͡º)
1. Jeśli faktycznie brakuje im takich pieniędzy i nie mają innego, szybszego i prostszego źródła, to co gdy pojawią się inne problemy? Nie znam zupełnie sytuacji i nie wiem czy nie mają jeszcze jakicihś innych biznesów, ale co jak się pojawi jakiś nieoczekiwany koszt na choćby 5-10k pln co
@imlmpe: po jakiemu to jest?
A zbieranie kasy na remont komercyjnego lokalu to jest już żenada do kwadratu. Skoro lokal był taki zajebisty, to niech się zrzucą na niego stali bywalcy( ͡° ͜ʖ ͡°)
To przecież nie jest kickstarterowe zbieranie pieniędzy za nic jak w Southparku. Ja to odbieram jako element przedsprzedaży. Co w tym złego?
Sorry, ale to jest rak i taka cebula, że ciężko to skomentować. Jak ktoś nie ma 3 tys. na dostosowanie lokalu do wymogów
Parafrazując, jeśli ktoś nie ma pieniędzy, by wprowadzić innowacyjny produkt na rynek i nie może tych pieniędzy zdobyć, to najwidoczniej jego produkt nie jest dość innowacyjny, niech ten człowiek weźmie się za handel
Niech sobie zbierają i niech zbiorą jak najwięcej. Jeśli ludzie chcą płacić to ok.
@Leniek: kredyt był na poprzedni lokal. Biorąc go, stracili już cała zdolność. Drugiego nie dostaną. Ten lokal remontują "za swoje", ale swoje się skończyło i kasa z kredytu też...