Wpis z mikrobloga

660 873 - 349 = 660 524

Drzewko języka niemieckiego ukończone! Czy warto było? Zdecydowanie.

Przed rozpoczęciem nauki podchodziłem do testu diagnostycznego, który ocenił moje umiejętności językowe jako poziom A1. Tymczasem dziś już jest to A2. Nieźle, jak na 4 miesiące nauki przy pomocy darmowego narzędzia, przy poświęcaniu średnio 30 minut dziennie.

Fajnie jest włączyć sobie wiadomości na stronie Deutsche Welle i być w stanie zrozumieć część tego, co tam mówią (biorąc pod uwagę, że wcześniej umiałem rozpoznać tylko "Hande hoch" w filmach wojennych).

Co dalej? Nadal będę expił na Duolingo, tym razem jednak w tłumaczeniach tekstu. W moim przypadku podstawowy kurs pomógł rozwinąć umiejętność rozumienia ze słuchu, jednak nadal wiele pracy przede mną w doskonaleniu czytania artykułów w obcym języku.

Oczywiście dużym motywatorem do nauki było (i nadal będzie) obserwowanie Waszych wyników w Wyzwaniu Duolingo. Jeszcze dużo punktów przed nami :)

#wyzwanieduolingo #niemieckiduolingo #niemiecki #naukajezykow
anglysta - 660 873 - 349 = 660 524

Drzewko języka niemieckiego ukończone! Czy wart...

źródło: comment_G2GzGQsOU57oawGODk0t7LJwEtj0Pkv6.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
@vega10, @an21: Dzięki!

@escobar: W sumie to nawet motywacja do doskonalenia angielskiego.

@afe1: Było 60 dni, ale ostatnio zawaliłem jeden dzień. Pozostaje zbierać od nowa :)

Dobry pomysł z tym odwróconym drzewkiem, ciekawe jak wypadnie test poziomujący z angielskiego po niemiecku.
  • Odpowiedz