Wpis z mikrobloga

Czas na naukę robienia sera! Kto nie wie ten ogląda, kto wie ten nas sprawdza, a (!) wszyscy razem gwiżdżemy ( )


Domowy ser koryciński z pomidorami

Składniki:

- 5l mleka
- 0,5 g chlorku wapnia
- 3 łyżki (duże) jogurtu naturalnego
- 0,5 g podpuszczki do serów
- zioła: suszona cebula, czosnek granulowany, rozmaryn, bazylia, płatki pomidorów, suszone pomidory mielone (w sumie 20 g)

- chusta serowarska salami
- prasa do sera
- termometr

Polecamy także: Zestaw serowarski– młody serowar

Przepis:

1. Podgrzać mleko do 37-40 °C. Dodać 0,5 g chlorku wapnia rozpuszczonego wcześniej w 50 ml ilości letniej, przegotowanej wody.

2. Dodać zioła oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego.

3. Wymieszać i pozostawić na 10 min.

4. Następnie podgrzej mleko do temp. 37-38 °C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 30 min w celu wytworzenia zwartego skrzepu.

5. Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po 30 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską.

6. Odciskamy przez 1 godzinę w prasie do sera.

Solanka:
- 40 g soli
- 2l wody
- 1l serwatki (pozostała ciecz po odciśnięciu sera)

7. Dodaj wszystkie składniki i wymieszaj.

8. Wsadzić ser do solanki na 24 godziny.

9. Odsączyć.

10. Doprawić ulubionymi przyprawami.

Smacznego!

#browin #przepisy #serowarstwo #gotujzwykopem
Browin - Czas na naukę robienia sera! Kto nie wie ten ogląda, kto wie ten nas sprawdz...
  • 11
  • Odpowiedz
@MorDrakka: dlatego jest przepis krop po kroku. Filmik miał pokazać, że to nie jest takie trudne, a później czytamy instrukcję w swoim tempie ()
  • Odpowiedz
@yeloneck: jasne! forma serowarska, albo sama chusta i zostawiamy ser na 24 h i dopiero później 24 h w solance. Odwracamy co 2-3 h. Ser koryciński ma to do siebie, że może się też formować pod własnym ciężarem.
  • Odpowiedz
@Browin: Powiem tak, nie chcę Was krytykować bo taki film to bardzo fajna inicjatywa, ale przed kolejnym filmem poczytajcie trochę bo błąd na błędzie i tak naprawdę ten ser ma mało wspólnego z popularnym korycinem.

Po pierwsze tradycyjny ser koryciński to mleko od krowy, rozpuszczona podpuszczka i sól niejodowana do nacierania, lub moczenia. Ew. można dodać zioła. Chlorek wapnia nie jest potrzebny.
Natomiast dodając jogurt tylko zepsujemy ser. Dodaje się kefir
Enricco - @Browin: Powiem tak, nie chcę Was krytykować bo taki film to bardzo fajna i...
  • Odpowiedz
@Enricco: Nasz błąd! Tam zwyczajnie nie powinno być napisane 'koryciński'. Przepraszamy.

Chlorek wapnia nie jest potrzebny.


Protip: Podpuszczki dostępne w Polsce potrzebują chlorku wapnia, inaczej mamy 50% szans na skrzep. Niestety. Testowaliśmy je ponad 8 miesięcy. Chlorek wapnia temu zapobiega ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz