1. Podgrzać mleko do 37-40 °C. Dodać 0,5 g chlorku wapnia rozpuszczonego wcześniej w 50 ml ilości letniej, przegotowanej wody.
2. Dodać zioła oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego.
3. Wymieszać i pozostawić na 10 min.
4. Następnie podgrzej mleko do temp. 37-38 °C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 30 min w celu wytworzenia zwartego skrzepu.
5. Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po 30 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską.
6. Odciskamy przez 1 godzinę w prasie do sera.
Solanka: - 40 g soli - 2l wody - 1l serwatki (pozostała ciecz po odciśnięciu sera)
@yeloneck: jasne! forma serowarska, albo sama chusta i zostawiamy ser na 24 h i dopiero później 24 h w solance. Odwracamy co 2-3 h. Ser koryciński ma to do siebie, że może się też formować pod własnym ciężarem.
@Browin: Powiem tak, nie chcę Was krytykować bo taki film to bardzo fajna inicjatywa, ale przed kolejnym filmem poczytajcie trochę bo błąd na błędzie i tak naprawdę ten ser ma mało wspólnego z popularnym korycinem.
Po pierwsze tradycyjny ser koryciński to mleko od krowy, rozpuszczona podpuszczka i sól niejodowana do nacierania, lub moczenia. Ew. można dodać zioła. Chlorek wapnia nie jest potrzebny. Natomiast dodając jogurt tylko zepsujemy ser. Dodaje się kefir
@Enricco: Nasz błąd! Tam zwyczajnie nie powinno być napisane 'koryciński'. Przepraszamy.
Chlorek wapnia nie jest potrzebny.
Protip: Podpuszczki dostępne w Polsce potrzebują chlorku wapnia, inaczej mamy 50% szans na skrzep. Niestety. Testowaliśmy je ponad 8 miesięcy. Chlorek wapnia temu zapobiega ( ͡°͜ʖ͡°)
Są jakieś ładne określenie na żeńskie gonady? #!$%@? brzmi obscenicznie i nie przechodzi mi to przez gardło. Może zacznę mówić Wulgata. Trochę lepiej #seks #zwiazki
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Domowy ser koryciński z pomidorami
Składniki:
- 5l mleka
- 0,5 g chlorku wapnia
- 3 łyżki (duże) jogurtu naturalnego
- 0,5 g podpuszczki do serów
- zioła: suszona cebula, czosnek granulowany, rozmaryn, bazylia, płatki pomidorów, suszone pomidory mielone (w sumie 20 g)
- chusta serowarska salami
- prasa do sera
- termometr
Polecamy także: Zestaw serowarski– młody serowar
Przepis:
1. Podgrzać mleko do 37-40 °C. Dodać 0,5 g chlorku wapnia rozpuszczonego wcześniej w 50 ml ilości letniej, przegotowanej wody.
2. Dodać zioła oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego.
3. Wymieszać i pozostawić na 10 min.
4. Następnie podgrzej mleko do temp. 37-38 °C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 30 min w celu wytworzenia zwartego skrzepu.
5. Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po 30 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską.
6. Odciskamy przez 1 godzinę w prasie do sera.
Solanka:
- 40 g soli
- 2l wody
- 1l serwatki (pozostała ciecz po odciśnięciu sera)
7. Dodaj wszystkie składniki i wymieszaj.
8. Wsadzić ser do solanki na 24 godziny.
9. Odsączyć.
10. Doprawić ulubionymi przyprawami.
Smacznego!
#browin #przepisy #serowarstwo #gotujzwykopem
@Browin: czyli z 73 C powinno wyjść?
W jakiej temp. ma stać ten ser (jeżeli nie mam prasy)?
Po pierwsze tradycyjny ser koryciński to mleko od krowy, rozpuszczona podpuszczka i sól niejodowana do nacierania, lub moczenia. Ew. można dodać zioła. Chlorek wapnia nie jest potrzebny.
Natomiast dodając jogurt tylko zepsujemy ser. Dodaje się kefir
Protip: Podpuszczki dostępne w Polsce potrzebują chlorku wapnia, inaczej mamy 50% szans na skrzep. Niestety. Testowaliśmy je ponad 8 miesięcy. Chlorek wapnia temu zapobiega ( ͡° ͜ʖ ͡°)