Ja #!$%@?ę, dlaczego kasza gryczana zwykła biała niepalona jest 2-3 razy droższa od tej "prażonej" i do tego dostęp w sklepach jest w #!$%@? utrudniony.. Przecież tamta prażona powinna być droższa skoro jeszcze w etapie produkcji muszą marnować energię i czas na prażenie.. #wtf ##!$%@?
powinna być droższa skoro jeszcze w etapie produkcji muszą marnować energię i czas na prażenie
@lxxxxxxl: to samo z olejem i rafinacją, mąką i jej oczyszczaniem.. albo jakimś cudem produkcja taka wychodzi taniej, albo to analogiczny przypadek do czasopism - kwestia grona odbiorców.
@Kelemele: @Gavroche: @Gavroche: @sirgorn: @matra: już wiem czemu ją prażą.. Właśnie zjadłem ponad 150 gr tej nieprażonej i dosłownie zero jakiekolwiek smaku... Nawet sos z mięsa i chochla rosołu nie pomogły... 0 smaku. Nic . null
@matra: z mąką inna bajka, bo powstają produkty które też się sprzedaje otręby, błonnik itd. olej też, rafinowany jest trwały, nierafinowany można krótko przechowywać i w specyficznych warunkach, a kasza? nie wiem
@lxxxxxxl: bo można uprażyć też trochę gorszej jakości ziaren i dorzucić (wiadomo, w ramach norm, ale nikt różnicy nie zobaczy i nie wyczuje) - to tak jak trudniej dopaść słonecznik nie-solony, bo trzeba go w lepszych warunkach suszyć i pakować bo nie da się potem "zasolić" wszystkiego ( ͡°͜ʖ͡°) a sama kasza gryczana niepalona ma specyficzny smaczek. Tak jak jaglana, jęczmienna etc.
#gorzkiezale #dieta #silownia #bezglutenu #gluten #glutenfreeboners #jedzenie
źródło: comment_CVmCuCjNmNBpbXwQpGLOXzVfFpSrgMya.jpg
PobierzBo biała jest modna.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale palona lepsza ze względu na przyswajalność.
@lxxxxxxl:
to samo z olejem i rafinacją, mąką i jej oczyszczaniem.. albo jakimś cudem produkcja taka wychodzi taniej, albo to analogiczny przypadek do czasopism - kwestia grona odbiorców.
Teraz moda na "leczniczą żywność", a wiadomo, że im coś gorzej smakuje, tym lepiej leczy.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dobrze, że nie ma obowiązku jeść tych "zdrowych" rzeczy.( ͡° ͜ʖ ͡°)
a sama kasza gryczana niepalona ma specyficzny smaczek. Tak jak jaglana, jęczmienna etc.