Wpis z mikrobloga

Cześć, chciałbym Was przestrzec pobraniem mapki od @vomar
Wyniki skanowania Virustotal
To raczej nie jest false positive, spakowałem swoją mapkę w podobny sposób i VT nic nie znalazł. Zainfekowane są dokładnie 2 pliki widoczne na zrzucie ekranu.
Jeżeli już pobrałeś mapkę i włączyłeś grę zalecam przeskanować komputer dobrym antywirusem.
Dla zainteresowanych informacje o infekcji.
Wołam potencjalnie zainteresowanych: @Greg36 @Refusek @cowiekmapa @Onifai @jokefake @sensu @slowmotion @tahmyresetti @Madamram

#mirkots
kopac - Cześć, chciałbym Was przestrzec pobraniem mapki od @vomar 
Wyniki skanowania...

źródło: comment_taqS7cJveA8iJuHdtNYJqdnOVv8dmqwR.jpg

Pobierz
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vomar: Czemu kasujesz komentarze z własnego wpisu do czasu, aż się nie wyjaśni? Czego się boisz? Jak jesteś pewien, że jesteś bez winy to nie zachowuj się jak dziecko i jeszcze na #czarnolisto dał XDDD
Weź zawołaj ktoś tego pacana xD
  • Odpowiedz
@Ruler: Niczego się nie boje.
Po prostu wywołujecie gównoburze jakimś falsepositivem z pliku map.
No k---a trochę szacunku dla kogoś.

Dostaliście coś za darmo, ja poświęciłem na to swój cenny czas a tu ni z tego ni z owego ktoś robi mi złą opinie.
  • Odpowiedz
@vomar: Nie zesraj się z tego szacunku kolego. Jesteś z randomem z internetów, który coś udostępnia i ktoś to pobiera. Skoro został wykryty domniemany wirus (może jest, może go nie ma - nieważne) to się nie kasuje czyiś postów jak ktoś kto się stara ukryć prawdę i czekasz na werdykt większego grona. Mamy ci wierzyć na słowo, bo ty tak powiedziałeś.
Błagam nie rób beki.
  • Odpowiedz
@vomar: Najbardziej mnie zastanawiał fakt czemu moje mapy zostały uznane za czyste, natomiast Twoje nie. Zakładając, że mówisz prawdę to znaczyłoby, że akurat tych "zainfekowanych" partii map nie posiadałem u siebie. Lecz ja nie będę zakładał, że mówisz prawdę tylko sprawdzę pliki i inne przypadki powiązane z tą sprawą.
  • Odpowiedz
@kopac: @vomar: Przeskanowałem na tym VirusTotal cały SWÓJ folder z mapami spakowany i nic nie wykrywa. Dla pewności zrobiłem też kilka skanów losowych plików z rozszerzeniem .map i też nic nie wykryło.

Natomiast co do mapek @vomar to przeskanowałem u siebie SpyBotem i nic nie wykryło, ale na VirusTotal CAT-QuickHeal pokazuje, że
  • Odpowiedz
@Ruler: Oczywiście że tak, ale chyba zgodzisz się z tym że @kopac powinien najpierw sprawdzić i przedstawić dowody a nie tak od razu z grubej beczki.
Mam nadzieję że chociaż doda wpis z przeprosinami i zawoła osoby które wkręcił.
  • Odpowiedz
poważne pytanie: w jaki sposób plik który nie jest plikiem .bat ani .exe robić złe rzeczy na komputerze? Jedynym programem który korzysta z tych plików jest Tibia,a @vomar raczej nie jest takim haxiorem żeby zaprogramować wirusa by niszczył dyski przez Tibię (chyba)
  • Odpowiedz
@vomar: Przecież sprawdził. Zrobił skana i mu errory wywaliło, nie prześwietlił pliku oczami. Uważasz, że powinien analizować ten plik tydzień, a nie od razu ostrzec jak tylko są pierwsze OBJAWY tego, że coś jest nie tak?
  • Odpowiedz
@MaIutkiCzlowiek: Często się chyba infekuje przez pliki archiw(bo windows lubi przyblokować .exe i .bat ). Wydaje mi się, że jest jakiś exploit, ale to chyba w winrarze, więc nie do wszystkich, i nie wiem, czy nie jest to tylko w zahasłowanych archiwach.

C---a wiem, więc macie czekać aż ekspert się wypowie. Jak ktoś będzie mnie cytował z tego tematu, to ma w------l.
  • Odpowiedz