Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Alzena +27
Kilka pytań do osób na #neet.
Zakładam że nje wszyscy którzy nie pracują są na rencie (która i tak jest śmiesznie niska), więc z czego wy sie właściwie utrzymujecie? Życie to są naprawdę duże koszta, nie ma opcji przeżyć z jakiegoś zasiłku.
I drugie pytanie - zakładam że ludzie którzy nie pracują dłuższy czas są zarejestrowani w urzędzie pracy (żeby mieć ubezpieczenie). Jak ja byłam w UP to co
Zakładam że nje wszyscy którzy nie pracują są na rencie (która i tak jest śmiesznie niska), więc z czego wy sie właściwie utrzymujecie? Życie to są naprawdę duże koszta, nie ma opcji przeżyć z jakiegoś zasiłku.
I drugie pytanie - zakładam że ludzie którzy nie pracują dłuższy czas są zarejestrowani w urzędzie pracy (żeby mieć ubezpieczenie). Jak ja byłam w UP to co
Kawiarka pozwala przygotować kawę podobną do espresso (małą czarną), zarówno do picia osobno, jak również stanowiącą doskonałą bazę pod kawę mleczną. To najtańsze rozwiązanie pozwalające cieszyć się wysokiej jakości intensywną kawą, ale trzeba jednocześnie zaznaczyć, że napar z kawiarki różni się od klasycznego espresso z ekspresu ciśnieniowego wysokiej klasy.
No więc jeżeli nie posiadamy swojej własnej kawiarki, czym powinniśmy kierować się przy zakupie?. Przede wszystkim kawiarka produkuje ciśnienie od 1 do 2 bar, żeby przecisnąć wodę przez kawę tak jak na tym schemacie. . Ważne jest, żeby kupić kawiarkę uznanej marki takiej jak Bialetti, Gat czy Top Moka. Przede wszystkim mamy pewność, że uszczelka nie będzie wtedy puszczała pary bokiem i będzie ją łatwo później kupić w razie potrzeby wymiany, że zaworek bezpieczeństwa ma większą szansę zadziałać jeżeli coś w sitku się przytka (np. zmielimy zbyt drobno kawę), nie wysadzając tym samym kawiarki w górę. Poza tym wszystko będzie dobrze spasowane i w miarę bezpieczne. Wybór między aluminium a stalą nierdzewną to kwestia indywidualna. Aluminiowej nie można niczym szorować, nie będzie działała też na indukcji (nie każdy ma płytę solgazu :P), ale aluminium znacznie lepiej przewodzi ciepło. Stalowe można traktować trochę agresywniej przy czyszczeniu i będą działały na indukcji. Generalnie przyjęło się, że kawiarek się nie szoruje, a tylko płucze i absolutnie nie wkłada się do zmywarki. Kawa nie ma bardzo kwasowego odczynu, przebywa w kawiarce krótko, więc generalnie nie reaguje z aluminium, ale jeżeli ktoś nie lubi to jest alternatywa :) Na dwie osoby polecam minimum rozmiar "6 cups" - moim zdaniem optymalnie na 2-3 kawy.
Jak zaparzyć kawę w kawiarce w kilku krokach:
Do zbiornika na wodę na dole wlewamy wrzątek - pozwala to skrócić czas parzenia do minimum i sprawia, że kawa w sitku nie grzeje się niepotrzebnie. Maksymalnie do wysokości zaworka bezpieczeństwa.
Do sitka wsypujemy kawy do pełna. NIE UBIJAMY - ubicie może spowodować, że woda nie będzie chciała się przecisnąć przez kawę. Jeżeli wsypiemy za mało i nierówno, to ciśnienie znajdzie ujście jakimś kanałem i nie zaparzy się całość kawy. Nie polecam używania polskich kaw typu Jacobs czy Tchibo do kawiarki - są zmielone zbyt drobno. Jeżeli mielimy sami (co gorąco polecam) to grubość powinna być taka, że pod palcami będziemy wyczuwali już minimalnie grubsze fragmenty kawy. Nie może być zmielone na mąkę/pył. W większości młynków żarnowych do użytku domowego będzie to gdzieś między 1/3, a 1/2 skali. Im drobniej zmielona kawa – tym dłużej będzie trwała ekstrakcja, kawa będzie intensywniejsza, ale można też ją przeparzyć.
Teraz wkładamy sitko do zbiorniczka i solidnie zakręcamy. Stawiamy na maksymalnym gazie.
Zdejmujemy chwilę przed tym, jak cała woda się "wypyrka" - jak zaczną już lecieć bąbelki powietrza zamiast kawy, trzeba przelewać do filiżanek.
Niestety – w kawiarce nie mamy kontroli nad ratio wody do kawy. Możemy kontrolować jedynie czas (temperaturą/wielkością płomienia), oraz grubość zmielenia.
Do mleka polecam spieniacze tłokowe. Mleko powinno być zagrzane maksymalnie do 65 stopni – w wyższej temperaturze zaczynają się denutaryzować białka, co kończy się niestety tym, że mleko traci swoją naturalną słodycz. Mleko ubijemy tak długo, aż będzie miało konsystencję delikatnej, ale bardzo płynnej pianki.
Dlaczego nie polecam tanich ekspresów ciśnieniowych? Sam zanim zacząłem pracować na sprzęcie profesjonalnym byłem posiadaczem takiego cuda. Większość z nich posiada zaworek "crema", którego się trzeba pozbyć, ich eksploatacja i uzyskanie przyzwoitego naparu wymaga używania młynka minimum klasy Solis Scala/Ascaso i-mini. Do tego obsługa jest dosyć toporna, a efekty mało zadowalające. O maszynach do prawdziwego espresso w domu napiszę innym razem, ale 2k PLN to absolutnie dopiero entry-level.
Gdzie kupić kawę do kawiarki? Poczytajcie w tym wpisie. Wybieramy zawsze "espresso roast".
#kawa #kawazgeuze #kawatime #moka #kawiarka
PS
Zdjęcie z internetów.