Wpis z mikrobloga

Nie ma lepszej muzyki niż Disco Polo !
''Muzyka rytmiczna - synkopa, werbel, przebitka. Teksty najlepiej o miłości.'' - mawia klasyk
A ja powiem że cenię tą muzykę za następujące rzeczy:

1. Muzyka jest rytmiczna, wesoła - w sam raz nadaje się do codziennych czynności jak sprzątanie, gotowanie czy grzebanie przy silniku w garażu
2. Teksty są proste, dzięki czemu jestem sobie w stanie je podśpiewywać pod nosem po jednym przesłuchaniu, wpadają w ucho
3. Na imprezach rodzinnych i wśród znajomych każdy zna te teksty a dzięki temu że jest wesoła i rytmiczna można swobodnie do niej tańczyć, czy po prostu posiedzieć i niech sobie gra w tle.
4. Można się przy niej znakomicie odstresować, nawet nie trzeba się wsłuchiwać - a dzięki temu jest znakomitą odskocznią po kilku godzinach spędzonych w robocie
5. Wywołuje ból dupy u tzw. ludzi wysokiej kultury że prymitywna, że prostacka i w ogóle wieśniacka - a tak naprawdę to artyści disco-polo trzepią prawdziwy hajs z koncertów i sprzedają więcej swoich piosenek niż ten lansowany mainstream
6. Disco Polo jest nasze - polskie. Radio puszczając te piosenki wspiera polskich artystów, a nie lansowane wszędzie napudrowane gwiazdeczki ze sztabem managerów, wizażystów i innych pajaców.

I naprawdę nie ma się czego wstydzić, że się tego słucha - nawołuje do tego kiedy mogę, bo wciąż widzę ludzi sztywno zapierających się że tego nie słuchają, a tak naprawdę sami sobie lubią posłuchać i zanucić, tylko się obawiają reakcji innych ludzi.

#niepopularnaopinia #heheszki #muzyka #discopolo #takaprawda
  • 112
  • Odpowiedz
prosty popowy kawałek wygania 90% par z desek.

@Gixaar: No cóż, może zwyczajnie nie odnajdują się w takiej muzyce? Ja z moim różowym też bym zszedł, bo nie wyobrażamy sobie zabawy bez disco polo, tak samo jak nie wyobrażamy sobie Wigilii bez choinki albo Wielkanocy bez jajka. Każdy ma swoje upodobania i te 90% osób też widać miało :)
  • Odpowiedz
@Gixaar: Dlaczego zakładasz, że tylko Ty tańczysz, a reszta tupie? Może to jest ich taniec? Nie każdy musi byc w tym mistrzem.
O jakiej muzyce rozrywkowej mówisz? Jeśli mówisz o zachodniej, to takowa oczywiście była - Boney M., Modern Talking, Abba itp, ale w polskich nie było niemal nic. W czasach PRL dominował rock, bo był okres buntu i to jest zrozumiałe. Jednak na początku lat '90 "ludzie nie mieli czego
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Nie, nie umieją nic innego na własne oczy widziałem, większość tych co zostali jechało dalej łupaninę krokami dp, no i już.

Powiem Ci na koniec jedno, dziesiątki lat ludzie tańczyli pod inny rytmy, i naprawdę patrząc z boku ładniej to wyglądało, o tańczeniu już nie mówiąc.

Gx
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Jak śledziłeś nowości w czasie medialnej ciszy? Wtedy też część kawałków przedostawała się do mainstreamu. Np. Dobry DJ, o którego puszczenie poprosił mnie człowiek z dużego miasta, z wyższym wykształceniem. Zastanawiałem się, skąd on to zna, skoro DP nie ma w mediach i niby nie słucha.
Mam wprost przeciwne odczucie - te starsze kawałki z DPL z lat '97-02 nie były tak przaśne jak teraz.
  • Odpowiedz
@Gixaar: No w tej kwestii to nauka tańca 99% tego narodu kończy się na odtańczeniu poloneza na balu studniówkowym, więc nie mamy co oczekiwać cudów ;) Do Disco Polo nie trzeba umieć specjalnie tańczyć, wystarczy to opisywane tup-tup-tup, i może własnie na tym polega popularność tej muzyki i jej dobry odbiór w pewnych grupach. Po prostu jest to muzyka dla każdego
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: nie lubię disco polo z tego samego powodu co nie lubię czytać wywodów osoby która nie umie pisać po Polsku. Przecież teksty gwałcą mózg i trzeba ich nie słuchać by znosić disco polo. Ja tak nie potrafię. O ile angielski pop (i polski też) też jest #!$%@? pod tym względem jednak zdecydowanie nie jest to AŻ tak niski poziom jak disco polo. Zbyt mocno żenuje mnie myśl, że ktoś mógłby
  • Odpowiedz
@kamil150794: 2003 do 2005, na Polsacie 2 leciały Muzyczne Rozmaitości, potem przeniesiony do pasma wspólnego w mojej lokalnej kablówce a potem był internet - Wrzuta, milanos.pl, fora internetowe. No a potem YouTube ;) W kwestii przaśności mam na myśli muzykę :)
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Na Polsacie 2 w tamtych czasach leciała także "Szczęśliwa 8", którą prowadził m.in. Klatt i Perkowski. Niestety nie miałem dostępu do tej stacji. Podaj przykładowe reakcje znajomych po tym jak dowiedzieli się, że nadal tego słuchasz. W jakich okolicznościach to było? Sam się chwaliłeś?
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: jestem tam, nawet chwaliłem. Chodzi mi o to, że tam jest to poniekąd celowe, żeby było gówniane. Jestem w stanie zrozumieć pośmianie się raz czy dwa, luz. Ale nie można z tego robić czegoś czego się słucha. Tego nie da się słuchać. Chciałbym poznać osobę wykształconą i elokwentną, taką żeby mi mordę zamknęło, która może powiedzieć, że SŁUCHA disco polo. Nie toleruje. Nie bawi się na weselach, tylko SŁUCHA tak
  • Odpowiedz
@kamil150794: Szczęśliwa 8 była najpierw na Naszej TV, potem w Polsacie 2.

Podaj przykładowe reakcje znajomych po tym jak dowiedzieli się, że nadal tego słuchasz. W jakich okolicznościach to było? Sam się chwaliłeś?

No generalnie nie było jakiegoś hejtu z ich strony, ale po prostu wiedzieli że ze mną o hip hopie się za bardzo nie porozmawia ;) No a w jakich okolicznościach - przeważnie jakichś imprez - wszyscy chcieli jakieś
  • Odpowiedz
@kamil150794: w sumie z jednej strony racja z drugiej naprawdę mocna większość łupie w kółko to samo, naprawdę w tańcu nie chodzi o nic innego tylko jakąś radość z ruchu, nie musi być poradny, nie musi być w rytmie, nie musi być techniczny, nic nie musi w nim być tylko odrobinę radości. A tu stoisz i patrzysz i większość to jakaś pańszczyzna bo dp to tym pierd..nym rytmem utrudnia.

Gx
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Takie przeboje jak wspomniany "W dyskotece" czy "Sąsiadka" oraz "Biba" premierę miały w ostanich odcinkach DPL w 2002 roku. Ponoć wtedy już nikt tego nie słuchał, ale w latach "chudych" to te utwory były wymieniane nawet przez przeciwników tej muzyki. Jak to możliwe? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@tony_soprano: No to akurat tak, silnie nawiązuje do tego disco polo co już przeminęło ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A co do osoby >

''Teraz pojawił się kanał, w którym puszczają disco polo (...) I ja specjalnie to sobie włączam, oglądam po pięć, dziesięć minut. I słyszę, że oni śpiewają o tym wszystkim, o czym powstały największe dzieła w dziejach ludzkości. Czyli o życiu, miłości i śmierci. Tylko,że
  • Odpowiedz