Wpis z mikrobloga

Nie ma lepszej muzyki niż Disco Polo !
''Muzyka rytmiczna - synkopa, werbel, przebitka. Teksty najlepiej o miłości.'' - mawia klasyk
A ja powiem że cenię tą muzykę za następujące rzeczy:

1. Muzyka jest rytmiczna, wesoła - w sam raz nadaje się do codziennych czynności jak sprzątanie, gotowanie czy grzebanie przy silniku w garażu
2. Teksty są proste, dzięki czemu jestem sobie w stanie je podśpiewywać pod nosem po jednym przesłuchaniu, wpadają w ucho
3. Na imprezach rodzinnych i wśród znajomych każdy zna te teksty a dzięki temu że jest wesoła i rytmiczna można swobodnie do niej tańczyć, czy po prostu posiedzieć i niech sobie gra w tle.
4. Można się przy niej znakomicie odstresować, nawet nie trzeba się wsłuchiwać - a dzięki temu jest znakomitą odskocznią po kilku godzinach spędzonych w robocie
5. Wywołuje ból dupy u tzw. ludzi wysokiej kultury że prymitywna, że prostacka i w ogóle wieśniacka - a tak naprawdę to artyści disco-polo trzepią prawdziwy hajs z koncertów i sprzedają więcej swoich piosenek niż ten lansowany mainstream
6. Disco Polo jest nasze - polskie. Radio puszczając te piosenki wspiera polskich artystów, a nie lansowane wszędzie napudrowane gwiazdeczki ze sztabem managerów, wizażystów i innych pajaców.

I naprawdę nie ma się czego wstydzić, że się tego słucha - nawołuje do tego kiedy mogę, bo wciąż widzę ludzi sztywno zapierających się że tego nie słuchają, a tak naprawdę sami sobie lubią posłuchać i zanucić, tylko się obawiają reakcji innych ludzi.

#niepopularnaopinia #heheszki #muzyka #discopolo #takaprawda
  • 112
@MarianoaItaliano: Się pwotórzę:

Naprawdę w tańcu nie chodzi o nic innego tylko jakąś radość z ruchu, nie musi być poradny, nie musi być w rytmie, nie musi być techniczny, nic nie musi w nim być tylko odrobinę radości. A tu stoisz i patrzysz i większość to jakaś pańszczyzna bo dp to tym pierd..nym rytmem utrudnia.

jakieś dwa miesiące temu byłem na imprezie gdzie muzyka była popowa, ludzi też sporo też sobie
zdecydowanie lepiej to wyglądało.

@Gixaar: No ale sam sobie odpowiedz czy to nie jest robienie czegoś na pokaz, jak z tym snobizmem. W zabawie czy tańcu nie chodzi o wygląd, to nie Taniec z Gwiazdami, tu się liczy zabawa. A skoro przy tup-tup-tup najlepiej się bawili to czemu traktować to jako podludzizm.

Skoro na imprezie z disco polo w roli głównej ludziska znakomicie bawili się przy disco polo, a na imprezie
@sphinxxx: Spróbuj napisać bezpretensjonalny tekst do dowolnej muzyki pop i napisz coś do diso-polo.
Nie masz pojęcia jakie trudno jest napisać prosty i dobry tekst do popu, można pisać jak Grochowiak i nie dać rady, a on ze słowem umiał zrobić więcej niż ktokolwiek.

Więc nie pisz że teksty dp są proste, bo są tylko prostackie, przyznają to ich autorzy więc kombinuj że # obrażajo,
A muzyka składa się z jednego
@MarianoaItaliano: z właściwym miejscem to prawda.

Z drugiej strony jak patrzyłem na wielu to ja bym się tak nie chciał męczyć jak oni się bawili, #!$%@? tym rytmem do powtórzeń tego samego pas, bo komuś kto nie umie tańczyć na nic innego ten młot pneumatyczny nie pozwala. Chu.. to wychodzi patrząc z boku i o ile laski jakoś w tym wyglądają to faceci tańczący dp wyglądają zabawnie bez względu na to
@Gixaar: Zgadzam się, że napisać prosty tekst, który porwie za sobą tłum ludzi nie jest łatwo. Tyczy się to także DP. Tak, za chwilę po raz kolejny zostanę zhejtowany, ale... Pokaż mi twórcę tekstu DP, który mówi, ze jest prostacki? Oczywiście prostackich nagrań jest mnóstwo (szczególnie tych nowych), ale mimo wszystko, jako koneser gatunku, uważam, że jest sporo materiału z po prostu PROSTYMI słowami, mieszczących się w granicach przyzwoitości. Posłuchaj sobie
Przez twe oczy zielone

@kamil150794:

No przeczytałem, nie jest żenujące jak większość ale to jest powtórka stereotypów osłuchanych do bólu plus dużo ułomności stylistycznych.

Prosty tekst pop to zrobiła Kancelaria:
Zabiorę Cię

Jak patrzeć na papierze to niby niewielka różnica, w piosenkach bardzo.

Nie żeby tekst Kancelarii był jakiś wybitny literacko ale dobrze pokazuje czego nie potrafi zrobić cała branża dipolo.

Gx
@Gixaar: Może nie tyle nie potrafi, co przeszkadzają w tym w większości prymitywne i oklepane aranżacje (w nowych utworach). Posłuchaj sobie "Ona tańczy dla mnie" w wykonaniu Cezika. Już takie żenujące nie jest.
No cóż, może zwyczajnie nie odnajdują się w takiej muzyce?

@MarianoaItaliano: Tu skisłem, to prostota disco polo jest jej utrapieniem, tez sie potrafie przy tym dobrze bawic, glownie po pijaku, ale jednak jeden utwór to maks, potem wieje nudą na kilometr. I to jest cos czego nie potrafie zrozumiec, bo kazdy dico polowiec czy jak ich nazwac, robi to samo, a ludzie tego sluchaja.
Powiedz mi, szczerze bez kpiny pytam, rozmawiasz
Powiedz mi, szczerze bez kpiny pytam, rozmawiasz z innymi fanami gatunku i np dyskutujecie co tam wyszlo na rynku i ogolnie o muzyce?

@MilusiMisio: Nieraz tam se przypomnimy na zakładzie jakiś kawałek Zenka, albo ktoś mnie zapyta o to co tam teraz wyszło żebym mu nagrał jakieś nowości to se puści w wozie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie jest to przeważnie główny temat konwersacji, tak przy okazji
@MarianoaItaliano: 2/10 bo odpisuję.

Nie ma lepszej muzyki niż Disco Polo !

No toś cumplu popłynął. Baw się i słuchaj na zdrowie, ale logikę to jednak szanuj.

5. Wywołuje ból dupy u tzw. ludzi wysokiej kultury że prymitywna, że prostacka i w ogóle wieśniacka - a tak naprawdę to artyści disco-polo trzepią prawdziwy hajs z koncertów i sprzedają więcej swoich piosenek niż ten lansowany mainstream

Wysoka kultura ma ból dupy o
Pobierz
źródło: comment_kV0AxplQy1uVJXqEO4ypLIEwr7QdXpzd.jpg
@panwoyski: Niby tl;dr ale się odniosę

Wysoka kultura ma ból dupy o prostactwo discopolo ponieważ zarabia owa sztuka więcej niż "lansowany mainstream"?

''W kraju gdzie buraczana hołota słucha disco polo''

http://film.onet.pl/wiadomosci/viola-kolakowska-o-klopotach-teatru-imka-kraj-gdzie-buraczana-holota-slucha-disco/le1c6h

Rozumiem że istnieje tylko jedno, i jest gdzieś na przekroju rmfu i eski.

Mówię o ogólnopolskich, lokalne na szczęście puszczają inną muzykę niż zagraniczną popową papkę.