Wpis z mikrobloga

Jak sobie radzicie z brakiem laptopa? Mam taką sytuację, że potrzebuję mieć system "pod ręką" (system to linuks). Jedyne opcje jakie przychodzą mi do głowy to przenośny dysk z zainstalowanym na nim systemem, wirtualna maszyna, też na przenośnym dysku(co raczej będzie mniej wydajne niż sam system na przenośnym dysku) i VPS. Co do wirtualnej maszyny to chciałbym jej uniknąć. Przenośny dysk, boję się, że będzie strasznie mulił pracę systemu. VPS jakby nie patrzeć to też wirtualna maszyna, z tym że nie będę zależny od podzespołów kompa na którym odpalam VPS'a.

MERITUM:
W jaki sposób mogę zapewnić sobie dostęp do linuksa, żeby móc z niego swobodnie korzystać? Kupno laptopa odpada, bo to za duży wydatek, a wirtualna maszyna to ostateczność.

#programowanie #linux
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siwersss: sprecyzuj pytanie, bo trzeci raz czytam i nie wiem o co chodzi.

Chcesz mieć dodatkowo linuksa, poza windowsem tak? No to są liveCD, albo na pendrajwie możesz sobie postawić. Nie widzę problemu.
  • Odpowiedz
@siwersss: nie wiem dlaczego chcesz tak kombiniwac dla tych 300 zl za jakiegos laptopa ktory dziala. pozbedziesz sie klopotow z podlaczaniem sie do obcego komputera. i bedziesz mogl dzialac w podrozy i bedziesz sie i innych w------l ze zajmujesz im maszyny. rozsadne laptopy juz znajdzoesz za 300zl
  • Odpowiedz
@siwersss: dodatkowo mamy 2016 rok duzo sprzetow ma uefi ( kombinuj z bootowaniem tych systemow) i fajnie bylo by miec dostep do bebechow a nie softwareowy rendering
  • Odpowiedz
@iskra-piotr: Potrzebuję jakiegoś rozwiązania, które pozwoli mi na uruchomienie systemu na różnych sprzętach + będę mógł korzystać bez zamulania z netbeans czy inne IDE. LiveCD odpada, bo potrzebuję zapisywać zmiany. Na pendrive wydajność dostaje po dupie i muli niemiłosiernie.
  • Odpowiedz
@siwersss: Napisz gdzie byś chciał tego używać, bo zbawieniem może się okazać "Linux Deploy" na androida, nie działa idealnie, ale masz Linuxa. Wydaje mi się, że najlepiej da system na jakiejś maszynie i przez VNC lub SSH masz dostęp.
  • Odpowiedz
@WallAR: core2duo 1.2ghz, nie dzięki. Pisząc, że laptop nie wchodzi w grę ze względu na cenę nie miałem na myśli tego, że nie jestem sobie w stanie gówna za 300zł kupić, tylko, że laptop do moich potrzeb kosztowałby mnie więcej niż opłaca mi się wydać do tego do czego będę go używał.
  • Odpowiedz
@siwersss: ale lepszy core2duo niz liczenie ze gdzies znajdziesz wolny komputer do ktorego sie mozesz podlaczyc. Awaryjnie zawsze mozesz miec na telefonie obraz i program drive droid
  • Odpowiedz
@siwersss: Kolego, miałem kiedyś podobny dylemat, jak zjeżdżałem do pracy 2h przed czasem. U mnie sprawdził się idealnie Slax zainstalowany na małym pędraku. Bootowałem służbowego kompa i miałem swoje środowisko. Głównie Inkscape, GIMP, ale też pogrywałem czasem w Transport Tycoon ;)

Odpinałem tylko kabel sieciowy, żeby jakiś admin nie dostał zawału widząc pingwina w sieci, no i żeby mnie nie wyprowadzili w kajdankach :P
  • Odpowiedz