Wpis z mikrobloga

@Grzesiek_astronaut: barwa to ja wiem, ale chodzi mi tu o ten cały współczynnik Ra/CRI. Mam np. żarówkę, w świetle której wszystko wydaje mi się takie jakby lekko pożółkłe, nawet nie do końca wiem jak to określić, a mam też taką, która świeci jakoś tak... przyjemniej.
  • Odpowiedz
@tomekb1999: Tanie żarówki ledowe często się psują. Dlatego tylko z paragonem (gwarancja). Dodatkowo tanie żarówki = tanie LEDy + często są źle sterowane = gorsze światło i jego pogarszanie wraz z wiekiem. Jeśli zależy Ci na dobrym oświetleniu ( światło do pracy to lepiej trochę dołożyć. Jeśli to żarówka do łazienki to bierz tańsze.
  • Odpowiedz
Opłaca się trochę dopłacić i kupić tzw. "żarówkę led" jakiejś znanej marki np. Philips czy lepiej brać te chińskie z banggood na przykład?

@tomekb1999: Moim zdaniem tylko LEDy z IKEI. Porządnie wykonane, rozsądna cena, długa gwarancja i CRI 87-95. Współczynnik oddawania barw deklasuje konkurencję nawet dwie półki cenowe wyżej :-)
  • Odpowiedz
@kwanty: Te z ikei maja chyba standardowo 2 lata gwarancji - czyli tyle co kazda inna? Mam kilka i faktycznie barwa cieplutka, dobre oddawanie kolorow, brak migania. Martwi mnie tylko calkowite zalanie plastikiem - nie oddaje to dobrze ciepla wiec w srodku musi sie grzac.
  • Odpowiedz