Wpis z mikrobloga

Po tygodniu zeszło mi z 14 do 5 BLG. Od dwóch dni utrzymuje się na tym samym poziomie (5). Piana opadła po około 3 dniach. Wydaje mi się, że wrzuciłem drożdże do za ciepłej wody.

Pytanie - przelewać na zimną, czy czekać jeszcze trochę? (Ile?)

#piwowarstwo
  • 17
@semperfidelis: Przede wszystkim 2 dni cichej to kompletnie nietrafiony pomysł, z wielu powodów. Potrzymaj choć tydzień - niemieccy i amerykańscy autorzy twierdzą wręcz, że 2 tygodnie to minimum, ale to już 'wyższa szkoła jazdy', póki co zrób sobie tydzień, najlepiej w temperaturze nie wyższej niż 18, ale też nie przesadnie niskiej. Chmiel bezpośrednio do fermentora, wygotowanej rajstopy [a raczej małej jej części] możesz użyć jako 'nakładki' na koniec rurki przy dekantacji,