Aktywne Wpisy
Habebok +42
Hejka Mircy i Mirabelcy!
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
mickpl +379
Przejżałem tik-toki, płacze, twittera i chciałbym zapytać o której dokładnie wjeżdżają do nas ci Rosjanie, bo chciałbym się jeszcze spakować.
#usa
#usa
Poza tym chyba bym się trochę bał startować US-05 [w ogóle nie jestem fanem tych drożdży, ale rozumiem chęć użycia gęstwy - jeśli byś nie miał gęstwy to bym polecił raczej coś w rodzaju S04] w 12 stopniach przy tak wielkim BLG, szczególnie nie dając
ciemne słody na początku nie ma sensu wrzucać. Sporo piwowarów wrzuca na ostatnie 10min zacierania, ja idę nieco dalej i wrzucam je po osiągnięciu mash-out - chwilę przed przetoczeniem na filtrację.
50gr melasy niewiele da, będzie niewyczuwalne. Albo wrzucić więcej (typu 1kg), albo zrezygnuj z takich dodatków.
Generalnie - na 11kg blisko 4kg masz słodów specjalnych. To jest dużo, p--o będzie ciężkie, ciężko będzie to skompensować chmieleniem. Tym bardziej, że korzystasz
Co do dodatków typu mała
Może napiszę to tak:
celując w 26blg na słodzie podstawowym MO będziesz miał sporo ciała, pomimo US05 i wytrawnego zacierania. Do tego dodaj nuty palone, czekolada i kawa od Carafy. Masz intensywną bazę i tu powstaje pytanie, jakie elementy chcesz dokładać.
Płatki nadadzą gładkość, kremowość, przyjemne wrażenie rozpływania się - jak najbardziej łączy się. 1,4kg jest akceptowalne, choć pewnie nada trochę kleistych, lepkich wrażeń, często też daje wyczuwalnie orzechowe posmaki.
Karmel 200-300
czytaj - niech da nawet do zacieru xd
garbniki/taniny w palonych słodach i ziarnach. Chciałbym o tym poczytać więcej, może polecisz jakąś lekturę?
Jak mniemam, OP chce zrobić mocne i zbalansowane p--o, które zostanie wypite po niezbyt długim okresie leżakowania (6mies do 2 lat) i
kwas z palonych ziaren:
ekhm, ale gdzie tu o taninach z ziarna/słodu palonego?
W tym urywku (pewnie od Palmera) jest napisane o ekstrahowaniu tanin z łuski. Aczkolwiek nie rozstrzyga to kwestii, cz ilość tanin w łusce ziarna palonego była wyższa niż w łusce "podstawowego" słodu. Może tu raczej chodzi o ekstrakcję tanin w ogóle z całego zasypu?
.
Poproszę o inną publikację, w której by coś napisali o taninach/garbnikach w kontekście słodu/ziarna palonego.
btw, jaki masz skład wody, że się martwisz o kwaśność?
no, no, mamy kwas galusowy, polifenole, trochę cukrów... To jest szansa na taniny :)
A podchodząc do tematu ilościowo - czy dużo większa jest zawartość tanin w palonym ziarnie w porównaniu do ziarna niesłodowanego? Podpowiem - problem został już opisany ( ͡° ͜ʖ ͡°)