Opinia Naczelnej Rady Adwokackiej do projektu ustawy o policji (inwigilacji):
W ocenie NRA, zaproponowane w projekcie rozwiązania będą prowadzić do poważnych ograniczeń prawa do prywatności, tajemnicy korespondencji oraz zasady autonomii informacyjnej.
Ponadto NRA nie zgodza się ze stwierdzeniem zawartym w uzasadnieniu opiniowanego projektu, iż ma on na celu dostosowanie stanu prawnego do wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 30 lipca 2014 r., wydanego w sprawie pod sygn. akt K 23/11. Projekt ten bowiem tylko w niektórych aspektach odnosi się do wspomianego orzeczenia TK.
@GangrenaM: Strasznei się podniecasz tymi wrzutkami. Przecież już od kilku miesięcy wiemy, że Korporacja Prawnicza będzie bombardowała wszelakie działania PIS tak samo jak tuszowała lub przemilczała schizy wyczyniane przez PO.
@plumkajacy_kalafior: jak patrze na takich przedstawicieli prostego i ubogiego intelektualnie ludu to mam wrażenie, że mam najbardziej odpowiadałby powrót do czasów sądów ludowych. Najlepiej zaorać wszystkie istniejące w Polsce korporacje prawnicze i wprowadzić władzę ludu. Szkoda tylko, że PISowsczykom zaczyna brakować prawników i nie mają na poparcie swoich projektów żadnych opinii prawnych.
@plumkajacy_kalafior: ciekawe. Przekażesz mi jeszcze jakąś prywatną wiedzę na temat korporacji prawniczych? Ja najwidoczniej przez te kilka lat życia zawodowego niczym ślepiec podążałem za stadem.
http://www.adwokatura.pl/z-zycia-nra/opinia-nra-do-projektu-nowelizacji-ustawy-o-policji/
#neuropa #4konserwy #polityka #acta #inwigilacja