Wpis z mikrobloga

#javascript #webdev #frontend

pytanko do frontendowców. czy ktoś ma RZETELNE porównanie frameworków React i Vue.js? Obydwa są ciekawe, jednak zupełnie inne filozoficznie. Czy jest ktoś kto używał obydwu i jest w stanie zrobić proste porównanie?

Na stronce Vue.js jest porównanie z innymi frameworkami, ale interesuje mnie bardziej coś o neutralnym punkcie widzenia.
  • 3
@larvaexotech: Ciężko powiedzieć, nie używałem za dużo Reacta, tylko kilka tutoriali na potrzeby wdrożenia.
Mogę powiedzieć, że w React brakowało mi
- brak struktury kodu
- brak two-way data bindings
- JSX nie przypadł mi do gustu, sporo mieszania logiki z widokiem
- problemy z odwołaniami w kolejnych zagłębieniach komponentów
- sporo pracy z obsługą formularzy i walidacją
- brak wbudowanych dyrektyw
- brak obsługi pluginów na poziomie vue
- dużo
@bonus: dzięki cumplu! bo ja właśnie szukam sobie rozwiązania zastępczego. angulara próbowałem ale mam do niego wiele zarzutów, licząc od wymuszania struktury aplikacji, po niekonsekwencje w nazewnictwie (czasami trzeba użyć $ w nazwie funkcji, czasami nie, czasami trzeba użyć $ w nazwie modułu, czasami nie) no i problem debilnym uaktualnianiem wartości (zero wydajności).

ja używam knockout-js na codzień, a vue.js to w moich oczach "lepszy knockout" bo idea jest bardzo podobna
@larvaexotech: Już pomijając całą filozofię reacta to tylko warstwa View. Żeby tworzyć w tym prawdziwe projekty trzeba ogarnąć Flux żeby zapewnić strukturę aplikacji, a niestety nie ma jakiegoś jednego rozwiązania, jest sporo projektów na githubie i generalnie brakuje jakiegoś wspólnego pomysłu, widziałem, że jest trochę dużych firm przerzuciło się na Reacta, ale pewnie muszą mieć jakieś własne rozwiązania. No szkoda, ciekaw jestem jakie będą mieli opinie za jakiś czas, jak ten