Wpis z mikrobloga

@janek_kos: Co prawda nie konfigurowałem Eclipse pod STM32, więc zarzucę mały offtop.: Czy mógłbyś mi pokazać ogólnie, w skrócie możliwości stm32? Nie wiem czy warto się za to brać, a późna pora trochę zniechęca mnie do przegrzebywania licznych artykułów w necie na ten temat. Pomożesz? :>
  • Odpowiedz
@janek_kos: jak chcesz Eclipse to ściągnij sobie System Workbench for STM32, to jest właśnie jakiś Eclipse robiony pod STM32.
@tamian: jeśli nie robiłeś nigdy wcześniej żadnych mikrokontrolerów to odradzam, sam od lat siedzę na Atmegach a mimo to ciężko z STM mi idzie, poza najbardziej podstawowymi rzeczami.
  • Odpowiedz
@janek_kos: próbowałem, nie da się xD Ściągnij Keil uVision, gówniany debugger, ale na początek się nada. Nie trzeba nic instalować, oprócz sterownika st-link

@tamian: dlatego, że najtańsza stm'ka jest 10x lepsza niż atmega za 5 zł (peryfiera, taktowanie, moc obliczeniowa itd.)
  • Odpowiedz
@tamian: co to znaczy możliwości? Osiąga taktowanie do chyba 180 MHZ w zależności od modelu. Ma pełno peryferiow z różnymi trybami, jest dosyć energooszczędny, część ma jednostkę licząca operacje na liczbach zmiennoprzecinkowych. Jeżeli tego potrzebujesz to o tym wiesz a jak robisz coś małego gdzie czas reakcji nie ma znaczenia lub liczenia nie ma za wiele to nawet arduino się nada.
  • Odpowiedz
@andzej74 @xerxes931 Siedzę w atmegach i tych całych arduino z półtora roku, temat ogarniam całkiem dobrze, robię różne projekty 'standalone', ale potrzebuję czegoś mocniejszego. Na razie rozglądałem się w Xmega, ale drogie to :( Głównie zależy mi na lepszych zegarach (ok. 100Mhz będzie w porządku) i licznych peryferiach, tak jak ma to miejsce w Atmegach, gdzie mogę sobie podłączyć np. dotykowy TFT, pierdyliard czujników, ESP8266 i inne.
  • Odpowiedz
@xerxes931: @NiedzielnyMirek: @robs:
Zrobiłem! Siedziałem nad tym szajsem 4 godziny :D Ale pięknie Eclipse Mars skonfigurowany, ale to co trzeba pierdyliard wtyczek i programów poinstalować to jakiś żart :P

Czy mógłbyś mi pokazać ogólnie, w skrócie możliwości stm32?

@tamian: Nie rozumiem :P W sumie to to samo co AVR tylko że masz większe możliwości. Większe częstotliwość taktowania, więcej lepszych peryferiów, od groma Timerów, wiele poziomów
  • Odpowiedz
@janek_kos Dziękóweczka za rozjaśnienie tematu. Arduino bawiłem się przez pierwszy miesiąc, później tylko czyste AVR'y i starałem się brnąć coraz dalej, także Arduino to nie jedyne w czym siedzę. Podjąłem decyzję, że wezmę się za STM32 (takie wiesz... postanowienie noworoczne :D ), ale totalnie nie wiem od jakich mikroprocków zacząć, jakie poradniki na początek, jak napisać prostego "blinka" ... Z tego co widziałem to jakiś układzik na KAMAMI z stm32 kosztuje
  • Odpowiedz
ale totalnie nie wiem od jakich mikroprocków zacząć

@tamian: Polecam właśnie STM32, mają fajną dość tanią platformę "Discovery" (masz tam procek, jakieś dodatki i zintegrowany STlink). Ja sam mam STM32F4Discovery, kiedyś STM wysyłał za darmo do chętnych, teraz nie wiem jak jest.

jakie poradniki na
  • Odpowiedz
@janek_kos Okej, temat staje się coraz jaśniejszy. Teraz małe zaskoczenie z tymi rejestrami - w AVR raczej nie miałem styczności z tym, bądź miałem ale nieświadomie. Poprzez edycję rejestrów pisze się program? ;-; Ja raczej programowanie mikrokontrolerów znam od strony języka C, gdzie wszystko było w miarę czytelne, typu digitalWrite(1) i tyle.

Trochę jednak mnie przeraża ten ARM. Nie ze względu na te ~2000 stron dokumentacji, bo z czytaniem problemu nie
  • Odpowiedz