Aktywne Wpisy
PSY_DELIC +218
Wypuścili ich!! Czy Iza zamówiła na śniadanie frytki i nuggetsy???
#frajerzyzmlm
#frajerzyzmlm
gymw8nhnzd +219
Śniadanie dla potężnego piramidziarza - nugetsy, frytki, trochę zwiędłej zieleniny, pomidorek, coca-cola
#frajerzyzmlm #izadamczyk
#frajerzyzmlm #izadamczyk
To moja pierwsza styczność z tym i mam kilka pytań w związku z implementacją.
Pytanie główne: poważnie to trzeba zrobić ni mniej ni więcej bruteforcem?
#programowanie
Facet bierze klocek i dla każdej z jego rotacji wylicza wynik jaki uzyskany zostałby przy postawieniu klocka w takiej rotacji najniżej pod nim jak to możliwe.
Później przesuwa od lewej do prawej po kratce i sprawdza wyniki.
Z wszystkich operacji wybiera tę z najwyższym wynikiem i ją realizuje, tak?
Dzięki, ciekawa noc się szykuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Akurat to nie będzie chyba takie ciężkie do zaimplementowania używając funkcji które mam napisane do grania w tetrisa.
Gorzej będzie z genetycznym żeby optymalnie wyznaczył współczynniki.
Bez chodzenia na boku i omijania wystających klocków żeby wpasować się gdzieś do środka. Małymi kroczkami najpierw.
Coś tam zaimplementowałem i nawet dało to to radę ułożyć po jednej linii na rozgrywkę, ale myślę że nawet moderacja lepiej by w to grała niż ten hehe algorytm.
Jak efekt będzie zadowalający to się pochwalę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A Jeszcze z ciekawości, w czym to piszesz?
Łap: https://www.youtube.com/watch?v=apYv8FINM-A
Piszę w C++, ale bez STL'a i używam SDL do grafiki (taki wymóg, bo ten tetris jest projektem na uczelnię. Nie, bez AI. To sobie sam dołożyłem bo stwierdziłem, że sam tetris odrobinę zbyt łatwy).
Ale czuję, że ten algorytm genetyczny który powinien mi dobre wagi współczynników we wzorze wyliczyć
Zaimplementowałem genetyka w Javie. Fajnie, sprawnie symuluje grę na wielu wątkach jednocześnie.
Układa nawet po 2000-3000 linii, zależy jak mu się klocki ułożą.
Teraz chcę napisać aplikację rozproszoną, która będzie rozrzucała zadania pomiędzy klientów, a oni będą przeliczali ten algorytm. Chwilowo mam stop bo nadchodzi sesja i muszę matematykę przycisnąć.
Pewnie jutro wrzucę na repo ten kod który jest teraz, a na resztę trzeba będzie poczekać do
Zakładaj tag, albo bloga i opisuj wszystko. Ciekawe rzeczy!