@nomadicgoogler: Był droższy niedawno. @GrzeJot: Giełda o 1.4 w górę. Co nie zmienia faktu, że WIG20 jest na poziomie 1800 pkt a pół roku temu był na 2300.
@Rissiel: @nomadicgoogler: @lubie_jesc: te smuty zewsząd o spadającej giełdzie świadczą o tym, że spadki się kończą. Za pół roku będzie 2500 i będziecie jojceć, żeście nie kupili, a przecież to bylo takie oczywiste....
@badtek: Czy ja smutam? Stwierdziłem fakt. I jestem tego samego zdania, że nastąpi odbicie. Może nie do poziomu 2500, ale teraz jest zdecydowanie czas aby coś kupić.
@Rissiel: moim zdaniem wpływ czynnika lokalnego (patrz: czysto politycznego) dobiega końca. Jeżeli nie dojdzie żaden negatywny czynnik makro, to giełda powinna się w niedługim okresie odbić
@Rissiel: @nomadicgoogler: @lubie_jesc: napiszę jeszcze raz to co dziś pisałem. Na negatywny obraz giełdy ma również wpływ zbyt restrykcyjna polityka pieniężna NBP. Stopy procentowe są za wysokie, firmy trzymają depozyty zamiast inwestować, ludzie przepłacają za kredyty. Spokojnie mogloby być 0,75% zamiast 1,75%.| Nic tak nie pompuje giełd, jak ekspansywna polityka pieniężna - patrz USA, Japonia czy Niemcy.
@nomadicgoogler: olej to co piszą w mediach. To że jakieś 2 niemiecki banki stworzyły jakąś nową ofertę z wyższą marżą to nic nie znaczy. Liczy się wibor i stopa procentowa RPP, jeśli to bedzie niższe o 1%, to wszyscy odczują ulgę.
@Rissiel: tu nie chodzi o idealne, tylko o lepsze, czy optymalne. Jeśli Węgrzy, kraj o gorszych fundamentach i z większym długiem ma 1,25%, to my chyba powinniśmy mieć niżej, nie sądzisz?
To będzie test na spostrzegawczość ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#spostrzegawczosc #gazeta #news #gielda
@GrzeJot: Giełda o 1.4 w górę. Co nie zmienia faktu, że WIG20 jest na poziomie 1800 pkt a pół roku temu był na 2300.
Za pół roku będzie 2500 i będziecie jojceć, żeście nie kupili, a przecież to bylo takie oczywiste....
Nic tak nie pompuje giełd, jak ekspansywna polityka pieniężna - patrz USA, Japonia czy Niemcy.
@badtek: Banki zaczęły podwyższać oprocentowanie z uwagi na spodziewany podatek. Więc niżej nie będzie.
Liczy się wibor i stopa procentowa RPP, jeśli to bedzie niższe o 1%, to wszyscy odczują ulgę.