Mireczki, mam problem z #telewizory #samsung #kinodomowe i dekoder #cyfrowypolsat Podłączyłem dekoder do kina domowego wyjściem optycznym, telewizor z kinem HDMI i tak samo dekoder z kinem. Ogólnie super sprawa tylko kiedy odpalam youtube na TV to mi nie wysyła dźwięku do kina domowego ( ͡°ʖ̯͡°) Jak taki zestaw powinien być poprawnie skonfigurowany?
@bartdziur: Telewizor powinien mieć wyjście optyczne, więc to z tym wyjściem łączysz kino domowe. Dźwięk z dekodera do TV będzie leciał po HDMI, a potem z TV do kina.
@bartdziur: HDMI między kinem a TV powinno być połączone przez gniazdo HDMI oznaczone w TV jako ARC - audio return channel. To taki kanał zwrotny pozwalający łączyć jednym kablem kino z TV. Możliwe że nie masz takiego gniazda HDMI w TV
@Cointreau: dzięki za odpowiedź. Mam takie wejście w tv. Będę w domu to sprawdzę jak podłączyłem. Jeszcze będę kombinował jak ps4 pod to wszystko podpiąć
@bartdziur: ps4 do wejścia HDMI w kinie opisanego jako GAME albo podobnie i ustawić w ps4 tryb wyjścia jako bitstream DTS albo Dolby Digital w zależności co twoje kino obsługuje
edit: z tym ARC może jeszcze być tak że w kinie musisz to osobno włączyć w ustawieniach, zależy od kina :)
@Cointreau: dobra, grzebie przy tym i się pogubiłem. Telewizor podłączyłem z kinem tym arc. W kinie wsadziłem do hdmi in z tego arc. Dalej nie mam dźwięku przy oglądaniu tv z dekodera. Dekoder jest do tv podłączony przez hdmi stb. Help :(
@Cointreau: dobra już totalnie nie umiem. 1. Telewizor UE55h7000 2. Kino HT-C550 3. Dekoder Polsatu Podłączenie: Telewizor i kino - hdmi arc z tv do hdmi out z kina Telewizor i dekoder przez hdmi stb.
Co bym nie robił dźwięku nie mam. Jak tylko podepnę optyka do tv i kina dźwięk od raz jest. Problem ze dość cicho. Serio nie da się bez optyka?
@bartdziur: Wygląda na to że to kino nie obsługuje funkcji ARC więc twoje początkowe połączenie przy użyciu kabla optycznego jest chyba jedynym możliwym. Telewizor może i wysyła audio przez HDMI ale kino nic z nim nie robi bo go "nie widzi".
Podłącz kino do telewizora przez kabel optyczny i przełącz się w ustawieniach na "zewnetrzne glosniki". Tam też gdzieś powinna być możliwość podbicia głośności dźwięku wychodzącego z TV (poziom DTV czy
heh jak się okazuje moja była spotyka się z chłopem około 187, twierdzi, że ma lepszy charakter ponieważ jest twardy, pewny siebie etc. boli w #!$%@? jak to słyszę, a moja pewność siebie chyba opuściła moje ciało i raczej nie wróci.
Podłączyłem dekoder do kina domowego wyjściem optycznym, telewizor z kinem HDMI i tak samo dekoder z kinem. Ogólnie super sprawa tylko kiedy odpalam youtube na TV to mi nie wysyła dźwięku do kina domowego ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jak taki zestaw powinien być poprawnie skonfigurowany?
#pytaniedoeksperta #kiciochpyta #telewizja
edit: z tym ARC może jeszcze być tak że w kinie musisz to osobno włączyć w ustawieniach, zależy od kina :)
1. Telewizor UE55h7000
2. Kino HT-C550
3. Dekoder Polsatu
Podłączenie:
Telewizor i kino - hdmi arc z tv do hdmi out z kina
Telewizor i dekoder przez hdmi stb.
Co bym nie robił dźwięku nie mam. Jak tylko podepnę optyka do tv i kina dźwięk od raz jest. Problem ze dość cicho. Serio nie da się bez optyka?
Podłącz kino do telewizora przez kabel optyczny i przełącz się w ustawieniach na "zewnetrzne glosniki". Tam też gdzieś powinna być możliwość podbicia głośności dźwięku wychodzącego z TV (poziom DTV czy