Wpis z mikrobloga

Mireczki jak to jest ze studiami teraz? Dużo słyszy się o przewadze studiów dziennych nad zaocznymi i wieczorowymi, lecz czy to prawda? jak pracodawcy podchodzą do tego przy przeglądaniu CV? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź. ( ͡º ͜ʖ͡º)
#kiciochpyta #studia #pracbaza
  • 11
  • Odpowiedz
@Psycho_man: Pytanie jest proste - w jaką branżę celujesz. Jak aplikowałem na młodszego inżyniera oprogramowania to nikogo nie obchodziło jakie studia skończyłem (i czy w ogóle je skończyłem) a liczyło się to co umiem.
  • Odpowiedz
@Psycho_man: generalnie podczas studiowania wielu pracodawców woli studentów bardziej dyspozycyjnych, czyli tych zaocznych. Pytanie tylko, czy chcesz się zajechać pracując i studiując jednocześnie, bo na dobrą sprawę miałbyś tylko 2/4 dni w miesiącu wolne.
  • Odpowiedz
@Psycho_man: Na dyplomie nie masz napisane czy ukończyłeś zaocznie czy dziennie. Patrz na to czy sobie poradzisz, nie każdy umie połączyć studia dzienne z pracą i nie każdy w czasie studiów pracować musi/chce.
  • Odpowiedz
@Psycho_man: Jakoś lepiej CV wygląda jak przez 5 lat studiów jednocześnie pracujesz (o ile oczywiście w branży w okolicach twojego zainteresowania chociaż odrobinę). Ja po 5 latach w korporacjach i bankach przebranżowiłem się na IT i było jak wspomnieli koledzy. Nie interesowało pracodawcy jakie studia kończę o ile dobrze odpowiedziałem na pytania rekrutacyjne. A studia zaoczne były atutem - bo mogłem pracować na pełen etat.
  • Odpowiedz
myślę, że na upartego dałbym radę to połączyć. Zastanawiam się po prostu czy warto iść na zaoczne. Dużo słyszałem, że pracodawcy wolą ludzi po dziennych i stąd wątpliwość.
  • Odpowiedz
@jenerau: @Psycho_man: nie generalizowałbym, to zależy od pracodawcy. u mnie nie było przeszkodą to że chcę równolegle studiować dziennie i pracować (w wymiarze pełnego etatu ale w systemie pracy 24/7). Wdrożyłem się przez wakacje, a od października pracodawca dostosowywał mój grafik do planu zajęć (czyli głównie napierdzielam nocki i weekendy)
  • Odpowiedz