@sylwke3100: O losowaniu to wiem jak losować, tylko nie wiem jak zrobić żeby to się działo na kilku zbiorach. Np. Podaje liczbe zbiorow 2 i liczbe elementow 3 i chce otrzymac np:
@Analityk: Nie, taki kod nie jest niepoprawny, tylko używa rozszerzenia dla C99. Jak wrzucisz zgodność to masz:
main.cc:13:32: error: ISO C++ forbids variable length array 'tablica' [-Wvla] int tablica[l_elementow]; Dla ciekawych dodam że ten kod alokuje pamięć na stosie, w przeciwieństwie do new, dla dużych tablic nie jest to dobre rozwiązanie. To że kompilatory posiadają to rozszerzenie to inna sprawa, nie wiem jak w VC++ ale domyślnie chyba
#programowanie #cpp #naukaprogramowania
Stwórz funkcje do sortowania i wypełniania tablicy
int tablica[l_elementow];To nie jest poprawny C++ użyj:
std::vector tablica( l_elementow, 0);4 3 11 3 4
7 2 9
2
@lionbest: Kompilator rzuca jakiś błąd albo to jakieś UB? To jest poprawny C++ tyle, że można to zrobić inaczej.
main.cc:13:32: error: ISO C++ forbids variable length array 'tablica' [-Wvla]int tablica[l_elementow];
Dla ciekawych dodam że ten kod alokuje pamięć na stosie, w przeciwieństwie do new, dla dużych tablic nie jest to dobre rozwiązanie.
To że kompilatory posiadają to rozszerzenie to inna sprawa, nie wiem jak w VC++ ale domyślnie chyba
Podaj liczbe zbiorow: 4Podaj liczbe elementow zbioru: 2
74 57
Ewentualnie, dodanie sekundowego sleep'a w trakcie pętli też jest jakimś obejściem problemu ;)