Da się zrobić tak, by na serwerze #nas #synology ds215j stworzyć dysk twardy na którym będzie zainstalowany system operacyjny w #virtualbox i korzystać z niego zdalnie np z pracy? #informatyka
@maciekpod: jest ale dopiero w modelu wyżej (~1300zł) jest możliwość dołożenia więcej ramu i zwirtualizowanie maszyny bezpośrednio na NAS'ie. Ja tutaj chce postawić sam dysk (.vdi) na tym serwerze i z poziomu komputera łączyć się do dysku sieciowo.
@a__m: Ciekawe jaka będzie wydajność takiego systemu przez internet. Po 1Gb LANie może by to jakoś działało. Tak czy siak, daj znać jak Ci się uda, bo jestem ciekaw jak to będzie chodzić :)
w teorii powinno chodzić jeśli jesteś w stanie zestawić połączenie po SMB. w praktyce jeśli zadziała to będzie to cholernie wolne. ja kiedyś się bawilem w takiego NASa, ale w końcu poskladalem sobie taki energooszczędny komputerek na atomie na którym legło ubuntu a potem fedora. dostęp po SSH albo webowy do aplikacji np transmission do torrentow. dużo fajniejsze rozwiązanie.
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link