Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem i nie wiem o co się zaczepić... Powiedzmy, że mam lokację A czyli mój dom i lokację B czyli biuro z serwerem. Komputerem z A podłączam się po VPNie do sieci w lokacji B w której stoi serwer z ts3. Koniec opisu sytuacyjnego.

A teraz problem: po odłączeniu się komputerem od vpna nie mogę się za nic połączyć do tsa. Nie pomaga wyczyszczenie aktywnych połączeń na routerze (MikroTik) w lokacji B, nie pomaga restart mojego komputera, czyszczenie dns, ipconfig /renew. Jedyną rzeczą jaka pomaga w 100% jest pobranie nowego IP od netii u mnie w domu.

Czy to będzie problem z routingiem? Jak go "wyczyścić"?
#sieci #it #komputery #linux
  • 12
  • Odpowiedz
@carlo497: Zadam bardzo proste i rzeczowe pytanie. Serwer TS3 ma poprawnie ustawione parametry związane z bramką? Ma dostęp do Internetu? Jakim rodzajem VPNa się łączysz? PPTP czy OVPN?
  • Odpowiedz
IPsec/L2TP. Serwer ma wszystko wpisane poprawnie. W momencie kiedy ja nie mogę się połączyć inni swobodnie na nim rozmawiają łącząc się z całej polski i nawet nie widzą i nie czują, że ja nie mogę się połączyć
VPNem łączę się na router i dopiero potem wchodzę po sieci lokalnej na serwer
  • Odpowiedz
@kartezjusz6644: nic w logach nie ma... zresztą nie pozna, że ja to tamten co był przed chwilą w jego sieci lokalnej, a nawet jeśli to kombinacja ifdown wan ifup wan załatwia sprawę w 100% więc to chyba nie to. Myślałem, że to coś w sieci nie tak
  • Odpowiedz