Wpis z mikrobloga

Rzadko mi się zdarza ale nie mam pomysłu... Mam jeszcze 0,5 kg karkówki z dzikiej świni. Pierwsze pół udusiłem bez skrupułów w sosie kurkowym, niestety wyszło potwornie tłuste. Karkówka sama w sobie jest tłusta. Myślałem, żeby ją zmielić i zrobić z tego smalec z mięsem ale mam wątpliwości - bo na smalec ochoty jakoś specjalnie nie mam

#gotujzwykopem #gotowanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dGustator: jałowiec+rozmaryn to podstawowe ziola przy dziczyznie. Aby nie bylo tluste to po prostu upiecz w worku z dodatkiem warzyw. Tluszcz sie wytopi a i kark bedzie "chudy". No i bedziesz mial baze do sosu. Lub ewentualnie kebaba sobie zrob xD
  • Odpowiedz
@pesia: no właśnie do tego się nie nadaje, bo tłuszczu jest mnóstwo - około 30% :) więc albo go wytopię i zrobię z mięsa skwarki które potem uduszę, albo wyjdzie mi znowu gulaszo-smalec.

@karton_fajek: @cirilla1989: tak chyba zrobię. Dziki schab w taki sposób piekę zawsze, ale tak tłustej karkówki nie widziałem od dawna i dlatego mam wątpliwości. Akurat mam te worki do pieczenia, marynuję i jutro
  • Odpowiedz
zrób sobie kawałek wędliny dojrzewającej
osusz ręcznikiem papierowym a następnie cały kawałek obtocz w cukrze, włóż do naczynia na jakąś podkładkę (ostatecznie mogą był ułożone na dnie nakrętki od napojów i schowaj na 24h do lodówki

po 24h wyjmij, umyj w wodzie, wylej to co wyciekło z karkówki, naczynie też umyj, mięso osusz ręcznikiem papierowym zrób mieszkankę soli kamiennej i soli peklowej w ilości pół szklanki soli i 1 łyżka soli peklowej, mięso obtocz
  • Odpowiedz
@gipek: pomysł ciekawy - zawsze chciałem zrobić wędlinę dojrzewającą :) niestety mam dwa nieregularne kawałki i słabo to widzę w formie wędliny. Recepturę zapisze bo na pewno się przyda. Czy takie coś uda się ze schabem?
  • Odpowiedz
  • 0
Tak, to się uda z każdym mięsem. A jeśli zrobisz tak boczek, karkowkę i szynkę i po 2 etapie zmielisz na grubych oczkach, to wystarczy dokładnie wyrobić, uformować kiełbasę, zawinąć w gazę i po 14 dniach masz coś w rodzaju salami.
  • Odpowiedz