Wpis z mikrobloga

Wyszła sprawa jakiegoś banderowca w lubelskim akademiku, więc parę słów o nastawieniu przeciętnego Ukraińca do Polaków. Mowa tu raczej o zachodzie Ukrainy.

Ja sama spotkałam się wyłącznie z życzliwością, wielkim szacunkiem, a niekiedy wręcz służalczością, która momentami stawała się męcząca. Obcy ludzie (np. w autobusie), stają się czasem nawet życzliwsi, kiedy usłyszą, jak tłumaczę po polsku, że nie za wiele umiem powiedzieć po ichniemu. Z jedną panią ucięłyśmy sobie pogawędkę. Wypytywała, co tu robię, na jak długo przyjechałam, z jakiej miejscowości pochodzę... Wszystko z uśmiechem i autentycznym zainteresowaniem.

Wielu Ukraińców ma polskie korzenie, a ich dzieci studiują teraz na polskich uniwersytetach. Są ciekawi historii swojej rodziny. Z dużym zaciekawieniem słuchają o polskiej historii, świętach, obyczajach. Przerażająco szybko łapią język, chcą go poznawać i sprawnie się nim posługiwać.

Z rozmów z moją gospodynią wiem, że ogół Ukraińców jest do Polaków nastawiony „tak średnio”, raczej z obojętnością. Zdecydowanie lepiej niż do Rosjan, ale bez jakichś cieplejszych uczuć.

[Jednocześnie moja rozmówczyni żywiła przekonanie, że wszystko co złe między Ukrainą a Rosją to polityka. Przeciętny Ukrainiec nie traktuje tej wojny jak swojej, a jak rozgrywki „tych na górze”. Ma poczucie, że z Rosjanami jest podobnie – nie ponoszą oni odpowiedzialności za decyzje władz i tak samo jak Ukraińcy tracą bliskich w nieswoim interesie.]

Ukraińcy nie są uczeni o rzezi wołyńskiej i z reguły o niej nie wiedzą. Moja rozmówczyni wiedziała, bo ma polskie korzenie, interesuje się wspólną historią Polski i Ukrainy i po prostu kiedyś jej znajomi Polacy powiedzieli. Nie wini za to Ukraińców jako narodu, a wojenne zezwierzęcenie, które dotyka człowieka bez względu na nację. Można było odnieść wrażenie, że i dla niej jest to karta historii wyjątkowo bolesna.

Przeciętny Ukrainiec raczej nie chce być katem.

#ukraina #lublin
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dziadzio: Ale nie walcz z chochołem. Przecież nie o to tu chodziło aby coś "tolerować" i komuś "pomagać". Wyżej była mowa o odpowiedzialności zbiorowej. Można walczyć z idiotami ale jednocześnie idiotyzmem jest wrzucanie całego narodu do jednego worka i klejenie etykietki "banderowcy".
  • Odpowiedz
@PatologiiZew: ja p------e... czy niemcy po 2WS, placac odszkodowania - zostali pociagnieci do odpowiedzialnosci zbiorowej, czy moze potracili nazistom z emerytury? czy nazisci zmusili niemcow do zniszczenia europy i ludobojstwa? czy rzad niemiecki musial potepic nazistow i uhonorowac ofiary? skoro nie ma odpowiedzialnosci zbiorowej, to kto pokutuje i placi za nazistow?

tak, wrzucam narod do jednego worka, bo ich czyny mialy charakter MASOWY a nie indywidualny, podobnie jak zbrodnie niemieckie...
  • Odpowiedz
@dziadzio: Sytuacja po wojnie a 70 lat po wojnie to dwie różne sprawy. Zestawianie tego jest niepoważne.

nie kazdy niemiec byl nazista ale kazdy nazista byl z zalozenia niemcem i nie przeszkadzalo im jako narod dokonac tak strasznych czynow...

@dziadzio: top kek.

Jak chcesz to baw się w durne szufladkowanie które nie pomaga w rozliczeniu. Mnie to nie kręci. Tyle z mojej strony.
  • Odpowiedz
Sytuacja po wojnie a 70 lat po wojnie to dwie różne sprawy. Zestawianie tego jest niepoważne.

@PatologiiZew: o katyniu, w tej waszej giertychowskiej spusciznie tez tak mowicie?

które nie pomaga w rozliczeniu

a co pomaga? udzielenie kredytu na preferencyjnych warunkach, czy nadstawianie wlasnego karku?
  • Odpowiedz
@dziadzio:

tak, wrzucam narod do jednego worka

co to k---a za lewacka logika

Traktowanie ludzi i narodów jako masy jest fundamentem lewicowości, także masz w sobie wiele z lewaka. Ale i tak z czasem życie nauczy cię pokory i kiedyś spojrzysz na to inaczej.
  • Odpowiedz
@manekin: dobra, za zbrodnie komunizmu rozliczaj komunistow bo to nie byli rosjanie, za zbrodnie nazizmu rozliczaj nazistow bo to nie byli niemcy, za zbrodnie banderowcow rozliczaj banderowcow bo to nie byli ukraincy ale spiesz sie bo juz ich niewielu zostalo, sprawy sa nadal otwarte a trupy jeszcze nie ostygly, ale i tak z czasem zycie nauczy cie rozumu i kiedys spojrzysz na to inaczej
  • Odpowiedz
@dziadzio: Wszystkie zbrodnie trzeba rozliczać i nazywać rzeczy po imieniu, ale nie można winą obarczać całego narodu. Porównywanie UPA do nazistów w tym kontekście to też jakiś absurd, zupełnie nie ta skala. Co ma wspólnego z UPA przeciętny Ukrainiec z Dniepropietrowska? Kompletnie nic, a jednak ty postanowiłeś go napiętnować. Także rozliczenia tak, ale uczciwe, inaczej do niczego konstruktywnego to nie prowadzi.
  • Odpowiedz
@manekin: skoro nie mozna wina obarczac calego narodu, to kto ma za to poniesc odpowiedzialnosc, kto ma zabronic zbrodniczej ideologii, kto ma zezwolic i pielegnowac miejsca pamieci, kto ma nie pozwalac falszowac historii, kto ma wyplacic odszkodowanie? banderowcy, nazisci, komunisci?

Porównywanie UPA do nazistów w tym kontekście to też jakiś absurd, zupełnie nie ta skala.

To sie chyba historii uczyles z ksiazek Wjatrowycza, bo ukraincy wyslugiwali sie niemcowm i na nich sie
  • Odpowiedz
@Poprawie: no to miałaś szczęście.. ja mieszkam baardzo blisko granicy z Ukrainą, dokładnie niedaleko przejścia w Hrebennym i niestety o wielu rzeczach, szczególnie antypolskich postawach blisko granicy nie mówi się wogóle. Ukraińcy są nastawieni do nas wrogo, nie pamiętam od kiedy zawsze mówniono że trzeba bardzo uważać, poza miejscową ludnością także na władze ukraińskie. Pamiętam, że zawsze polscy kierowcy z naszego pksu jak mieli kurs do Lwowa (mam 70 km
  • Odpowiedz
Na tyle, na ile obserwuję z rzadka dyskusje w internecie, to jest to postawa niepopularna. W komentarzach pisanych po ukraińsku - chyba wręcz niespotykana.

@Lurch: Myślę, że może trzeba brac pod uwagę płec. Kobiety są mniej rozpolitykowane.
  • Odpowiedz
@dziadzio:

koro nie mozna wina obarczac calego narodu, to kto ma za to poniesc odpowiedzialnosc, kto ma zabronic zbrodniczej ideologii, kto ma zezwolic i pielegnowac miejsca pamieci, kto ma nie pozwalac falszowac historii, kto ma wyplacic odszkodowanie? banderowcy, nazisci, komunisci?

Odpowiedzialność mają ponieść konkretni ludzie (od wymierzania sprawiedliwości są sądy, na tym opiera się łacińska cywilizacja). O rzetelność w przedstawianiu historii ma dbać państwo, przeciętny człowiek ma bardzo niską wiedzę
  • Odpowiedz
@Ev78: zjechałem całe Podole, Karpaty i Krym. Spałem na dworcach, w namiocie w parkach i na plaży. Gadałem łamanym rusko-ukraińskim. Nigdy nie ukrywałem swojego obywatelstwa i narodowości chodząc w koszulkach patriotycznych. Nigdy nikt mi nic nie powiedział
  • Odpowiedz
@Poprawie: ja powiem tylko jedno i pewnie wiekszosc mirków sie z tym zgodzi
ukrainki do Polski - TAK ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
banderowskie nastolatki(faceci) przyjeżdżający studiować a tylko chlejący i n------------y sie w akademiku z innymi robiąc b----l i wieszająć flagi upa w oknach- NOPE K---A
  • Odpowiedz