Aktywne Wpisy
wedkarzyk +12
Mirasy, problem mam i jednocześnie pytanie. Żona popsuła klapkę od szuflady w lodówce. Pękł uchwyt na którym trzyma się ta klapka. Ma ktoś jakiś pomysł jak można to SKUTECZNIE skleić? Będę wdzięczny za rady. #kiciochpyta #majsterkowanie
#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat
Będąc na B2B zazdroszcze ludziom na UoP
Oni jutro mają wolne, a ja na b2b musze z---------ć 8h albo brać darmowy dzień wolny. Standard na b2b to nakaz pracy w polskie święta a jak chcesz to bierz darmowy urlop :/
Będąc na B2B zazdroszcze ludziom na UoP
Oni jutro mają wolne, a ja na b2b musze z---------ć 8h albo brać darmowy dzień wolny. Standard na b2b to nakaz pracy w polskie święta a jak chcesz to bierz darmowy urlop :/
Ja sama spotkałam się wyłącznie z życzliwością, wielkim szacunkiem, a niekiedy wręcz służalczością, która momentami stawała się męcząca. Obcy ludzie (np. w autobusie), stają się czasem nawet życzliwsi, kiedy usłyszą, jak tłumaczę po polsku, że nie za wiele umiem powiedzieć po ichniemu. Z jedną panią ucięłyśmy sobie pogawędkę. Wypytywała, co tu robię, na jak długo przyjechałam, z jakiej miejscowości pochodzę... Wszystko z uśmiechem i autentycznym zainteresowaniem.
Wielu Ukraińców ma polskie korzenie, a ich dzieci studiują teraz na polskich uniwersytetach. Są ciekawi historii swojej rodziny. Z dużym zaciekawieniem słuchają o polskiej historii, świętach, obyczajach. Przerażająco szybko łapią język, chcą go poznawać i sprawnie się nim posługiwać.
Z rozmów z moją gospodynią wiem, że ogół Ukraińców jest do Polaków nastawiony „tak średnio”, raczej z obojętnością. Zdecydowanie lepiej niż do Rosjan, ale bez jakichś cieplejszych uczuć.
[Jednocześnie moja rozmówczyni żywiła przekonanie, że wszystko co złe między Ukrainą a Rosją to polityka. Przeciętny Ukrainiec nie traktuje tej wojny jak swojej, a jak rozgrywki „tych na górze”. Ma poczucie, że z Rosjanami jest podobnie – nie ponoszą oni odpowiedzialności za decyzje władz i tak samo jak Ukraińcy tracą bliskich w nieswoim interesie.]
Ukraińcy nie są uczeni o rzezi wołyńskiej i z reguły o niej nie wiedzą. Moja rozmówczyni wiedziała, bo ma polskie korzenie, interesuje się wspólną historią Polski i Ukrainy i po prostu kiedyś jej znajomi Polacy powiedzieli. Nie wini za to Ukraińców jako narodu, a wojenne zezwierzęcenie, które dotyka człowieka bez względu na nację. Można było odnieść wrażenie, że i dla niej jest to karta historii wyjątkowo bolesna.
Przeciętny Ukrainiec raczej nie chce być katem.
#ukraina #lublin
tak, wrzucam narod do jednego worka, bo ich czyny mialy charakter MASOWY a nie indywidualny, podobnie jak zbrodnie niemieckie...
@dziadzio: top kek.
Jak chcesz to baw się w durne szufladkowanie które nie pomaga w rozliczeniu. Mnie to nie kręci. Tyle z mojej strony.
@PatologiiZew: o katyniu, w tej waszej giertychowskiej spusciznie tez tak mowicie?
a co pomaga? udzielenie kredytu na preferencyjnych warunkach, czy nadstawianie wlasnego karku?
Traktowanie ludzi i narodów jako masy jest fundamentem lewicowości, także masz w sobie wiele z lewaka. Ale i tak z czasem życie nauczy cię pokory i kiedyś spojrzysz na to inaczej.
To sie chyba historii uczyles z ksiazek Wjatrowycza, bo ukraincy wyslugiwali sie niemcowm i na nich sie
Komentarz usunięty przez autora
@Poprawie: A skąd założenie, iż gdyby wiedzieli, to by nie czynili tak, jak czynią?
http://www.wykop.pl/wpis/13241831/
Albo nawet, że chcieliby wiedzieć?
@Lurch: Myślę, że może trzeba brac pod uwagę płec. Kobiety są mniej rozpolitykowane.
Odpowiedzialność mają ponieść konkretni ludzie (od wymierzania sprawiedliwości są sądy, na tym opiera się łacińska cywilizacja). O rzetelność w przedstawianiu historii ma dbać państwo, przeciętny człowiek ma bardzo niską wiedzę
Komentarz usunięty przez autora
ukrainki do Polski - TAK ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
banderowskie nastolatki(faceci) przyjeżdżający studiować a tylko chlejący i n------------y sie w akademiku z innymi robiąc b----l i wieszająć flagi upa w oknach- NOPE K---A