Wpis z mikrobloga

Ostatnio widziałem kolejny typowy przypadek #januszemotoryzacji. Przyjeżdża do mnie starszy pan w swoim daewoo. Mówi że słabo jedzie na gazie (II generacja przerobiona na I) i do tego na benzynie telepie silnikiem.
Zaglądam pod maskę fakt na benzynie telepie silnikiem, nie pracuje jeden gar na benzynie. Okazało się, że jeden wtryskiwacz nie podaje benzyny (zasilanie i sterownie dociera). Więc ktoś fachowo podkręcił śrubką przepustnicę, aby na benzynie silnikiem nie miotało. Ale na gazie jak już palił na wszystkie gary to obroty miał za duże to skręcił dawkę gazu aby zmniejszyć obroty. Zapiąłem szerokopasmową sondę lambda w wydech (kupiłem ją do lekko ambitnego projektu ale na razie idealnie sprawdza się przy regulacji I generacji gazu) wyregulowałem gaz. Ustawiłem przepustnicę w fabryczne położenie i powiedziałem żeby zrobił coś z tym wtryskiwaczem benzyny.
Inne przypadki to skręcacze śrubki od gazu w celu poprawy ekonomiki co z tego, że prawie wcale samochód nie przyspiesza. A jak ustawi się komuś I generacje gazu poprawnie to narzeka, że dużo pali (bo przecież wcześniej cały jeździł z kapciem w podłodze to i teraz też musi deptać gaz zamiast lżej operować pedałem).
Silnik z zapłonem iskrowym to nie diesel, że jego moc/obroty reguluje się samą dawką paliwa.

Jak ktoś jest zainteresowany podobnymi historiami to obserowować #biskupwwarsztacie (obiecuje nie spamować często, bo i tak już od dłuższego czasu nie siedzie w #elektromechanikasamochodowa #mechanikasamochodowa #lpg, będzie max 1 wpis na pół roku w porywach do jednego na miesiąc).
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@biskup2k: dawaj więcej. Mam wrażenie ze ludzie nie potrafią zaakceptować pewnego progu spalania którego nie da się przeskoczyc przy poprawnie weregulowanej instalacji.

Mam Galanta 2.0, gdy go kupiłem to palił mi 9-10l lpg przy każdej jeździe, później zaczęło coś się psuć, przy wyższych obrotach zaczęła się dolewac benzyna albo całkiem wyłączalo instalacje. Pojechałem do fachowca to się złapał za głowę gdy zobaczył zielone valteki i reduktor do 90KM. 500zl za
  • Odpowiedz