Wpis z mikrobloga

Kochane Mirki nurtuje mnie jedna sprawa i jestem ciekaw waszej opinii. Przeglądałem oferty pracy na OLX dla developerów Java, C#, oraz Python i zauważyłem dziwną prawidłowość a mianowicie w ofertach pracy na programistę Python prawie zawsze pracodawca nie podaje lub może nie wymaga wyższego wykształcenia wyższego, a w przypadku Java i C# prawie zawsze wymagają wyższego kierunkowego, infa, elektronika lub ekonomia w przypadku instytucji finansowych. Czy to jest jakaś świecka tradycja że w ofertach na Pythona nie podaje się takich wymagań a może Ptyhon to język stworzony z myślą o chipsach co pierdylą szkołę? A może w Pythonie jest taki niedobór kadrowy że przyjmują nawet po zawkach i innych politologiach? Z góry dziękuje za odpowiedź koledzy i koleżanki ()
#programowanie
#python
#java
  • 15
@Szinek: Bo każde korpo ma statystykę zatrudnienia. Jak mają etatowców z samym wyższym to się mogą pochwalić że mają 90 parę procent kadry z wyższym wykształceniem. Goście z B2B nie liczą się jako pracownicy tylko podwykonawcy więc nie wliczają ich do statystyk jako pracowników. Inna sprawa, że są projekty w których np. klient może sobie życzyć aby pracownicy którzy pracują nad tym projektem mieli wyższe. Dużo jest takich problematycznych rzeczy. Dlatego
@angular: tak jak piszą Python to bardziej startupy. Startupy mają częściej młodszą kadrę i prostszą strukturę, która przywiązuje mniej wagi for formalności.
@angular: Stare przywiazanie w firmach, ze jak nei masz wyzszego to jestes nikim... Bo nadal patrza na papierek a nei to co umiesz.. A czasem mgr informatyki potrafia napisac tyle, co wziety z ulicy koles, ktory w javie klepal przez 2tyg nim zaczal prace, a potem przez miesiac go uczyli... Takie realia.
Temu na zachodzie tego sie juz prawie nie robi... Szczegolnie jak juz byles gdzies seniorem albo na zwyklym stanowisku
to czemu w ogłoszeniach na C# i Java chce im się pisać o tych "gównouczelniach" a w Pythonie już nie?

@angular: bo C# i Java to korpojęzyki wykorzystywane w korpo, gdzie korpogównopapierek jest wymagany. Python to język dla Wolnych Ludzi.