Wpis z mikrobloga

mireczki z #prawo no i #inpost mój ojciec ma problem. Mianowicie nie dostarczyli mu wezwania na rozprawę, która się odbyła 23 listopada w sądzie rejonowym. Na następną rozprawę (w styczniu) przyszło już wezwanie, ale z dodatkiem - grzywną 1000 złotych za nieusprawiedliwione niestawiennictwo. Wiem, że teraz jest 7 dni na doniesienie zażalenia, czy czegoś w tym stylu, ale kompletnie nie wiem co napisać i w jaki sposób, żeby to odkręcić. Doradźcie proszę.
  • 3
@ThreeLeggedCrow: Niech opisze sytuację, że w wyniku niedostarczenia awizo przez doręczyciela pocztowego nie mógł podjąć skierowanej do niego przez sąd przesyłki pocztowej z zawiadomieniem o terminie rozprawy. Może napisać, że w tym czasie przebywał ktoś z domowników ciągle w domu.

Nieobecność może usprawiedliwić w ciągu 7 dni lub na pierwszym posiedzeniu, na które zostanie wezwany.
@ThreeLeggedCrow: Nie ma wzoru jakiegos na formularzu, ma to charakter pisma procesowego. Musisz jednak wskazac date, oznaczenie sadu

(np. Do Sadu Rejonowego
I Wydzial Cywilny
w Koninie)

i sygnature sprawy, np. I C 123/15

dopisz, ze jest to pismo procesowe swiadka usprawiedliwiajace nieobecnosc na rozprawie w dniu ...