"O mój Boże! To nie możliwe! Jak to się stało!? Nikt nie mógł tego przewidzieć!"
Możliwe. Normalnie. Mógł, przewidział, to już się kiedyś wydarzyło.
Prawilnie zachęcam do przypomnienia sobie jak upadło Cesarstwo Zachodnio-Rzymskie.
Dzicy Goci uciekający przed wojną z Hunami na tereny Cesarstwa? Goci chcący coraz "wincyj" od Rzymu? Goci zaczynający krwawe powstanie? Coś dzwoni? Nawet mi was nie żal lewackie ścierwa. Wmawiajcie sobie dalej, że w szkołach "Wincyj gender mniej historii".
@Totmes_III: Szanuję za historię i umiejętność odnajdywania analogii. To takie niepopularne wśród dzisiejszych ludzi, ale niestety wielu doradców ludzi "u władzy" doskonale zna tą historię i takie analizy potrafi przedstawić. I to jest równie niepokojące.
Ale, że tej samej retoryki używał Adolf to Ty wiedz
@impasjonat: I co z tego? Umiejętność odnajdywania trafnych analogi do bieżących wydarzeń w historii starożytnej jest niby czymś złym? A co jeśli ci powiem, że Hitler mył zęby? Przestaniesz to robić dla zasady?
@impasjonat: Tak ale teraz mamy co innego. Muzułmanie otwarcie atakują europę. Trzeba zamknąć granicę dla osób z poza uni, wpuszczać tylko tych bardzo dobrze wykształconych.
@Totmes_III: nie wiem czy wiesz, ale Imperium Rzymskie przez cały okres swojego istnienia było państwem niejednolitym etnicznie. Ludzie posługującymi się łaciną jako pierwszym językiem stanowili może kilka procent ludności, a ludzie w ogóle nie mówiący tym językiem to było dobre kilkadziesiąt procent, zależnie od okresu. Jakie jest więc sens porównania Rzymu do Europy? Dlaczego więc Goci zbuntowali się, w przeciwieństwie do wielu innych plemion? Po pierwsze, było to pierwsze plemię,
@Totmes_III: sorry ale powiedzieć ze Rzym upadł przez Gotów to mylenie skutku z przyczyna. Rzym upadł przez niesprawiedliwy podział bogactwa i niewydolność gospodarki opartej na niewolnictwie.
@Kampala: dobrze, że ktoś sprostowal fakty. Czasami nóż się w kieszeni otwiera jak się widzi takie proste porównania do takiego skomplikowanego zagadnienia
@Kampala: Uchodźcy wojenni nie podkładają bomb, nie biorą zakładników, nie mordują ludzi od których otrzymują pomoc. Więc całkiem słusznie nie widzisz "porównania uchodźców wojennych do uzbrojonych germanów" - ja też analogii tej nie widzę. Widzę natomiast żywioł islamski, który próbuję najbardziej plugawymi metodami wprowadzić szariat i swoje prawa. Widzę jak są tej dziczy przyznawane kolejne przywileje niczym kolejne prawa do osiedlania germanom. Słyszę bajki elit o ich asymilacji, niczym Temistriusz,
Możliwe. Normalnie. Mógł, przewidział, to już się kiedyś wydarzyło.
Prawilnie zachęcam do przypomnienia sobie jak upadło Cesarstwo Zachodnio-Rzymskie.
Dzicy Goci uciekający przed wojną z Hunami na tereny Cesarstwa? Goci chcący coraz "wincyj" od Rzymu?
Goci zaczynający krwawe powstanie?
Coś dzwoni?
Nawet mi was nie żal lewackie ścierwa.
Wmawiajcie sobie dalej, że w szkołach "Wincyj gender mniej historii".
#zamach #francja #historia #bekazlewactwa #n--------------------------e
@impasjonat: I co z tego? Umiejętność odnajdywania trafnych analogi do bieżących wydarzeń w historii starożytnej jest niby czymś złym?
A co jeśli ci powiem, że Hitler mył zęby? Przestaniesz to robić dla zasady?
Komentarz usunięty przez autora
Dlaczego więc Goci zbuntowali się, w przeciwieństwie do wielu innych plemion? Po pierwsze, było to pierwsze plemię,
@Totmes_III: xD dziecko przeczytało pierwszy podręcznik do historii? xD