Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +467
Orlen Polski Tinder Narodowy im. św. Jana Pawła II
źródło: 84CA792C-ADA3-4C13-82CC-E9E431AC82EA
Pobierz
Amigoyamigo +112
Moja dentystka kupiła całą klatkę od dewelopera. Rozumiecie, całą klatka jest jej, na parterze zrobiła salon dentystyczny i miejsce parkingowe na swojego nowego merola, a 2 pozostałe piętra to apartamenty pod wynajem. Wchodzę na stronę stomatologa, a ona tam oferuje zabiegi z noclegiem xdddddd gdzie ja żyję Boże
#nieruchomosci
#nieruchomosci

Rękopis na ok. 50 stron, na bierząco go przepisuję na druk, żeby było wygodniej czytać.
Pradziadek urodził się w 1887 roku, opisał tu emigrację w niemczech, realia kapitalistycznej ameryki z początku wieku (jest co nieco o Henrym Fordzie u którego pracował jego brat), walki na frontach I wojny światowej, II wojna światowa.
Ciekawe jest to, że przełom XIX i XX wieku, widziany oczami zwykłego, biednego człowieka odstaje nieco od naszego wyobrażenia o tamtym okresie dziejów. Lektura mega ciekawa i warto przeczytać do końca.
rękopis
transkrypt (in progress)
W tagu #pradziadekrabsztoka będę powiadamiał o postępach w transkrypcji, używajcie do woli :).
#historia #historiazolnierza #historiapolski #historiajednejfotografii
źródło: comment_T3p01q2bnRc9iy4Qq4gpkBEDhIYYQ5ra.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
ps. W tamtym czasie trudno było znaleźć ludzi piśmiennych na wsiach. A skoro rzadko kto kończył podstawówkę w ogóle to oferowała ona naprawdę b. wysoki poziom w wielu przedmiotach. Dzisiejsza podstawówka ledwo czytać i
Pradziadek może zwykły, biedny człowiek - ale zdumiewa mnie inteligencja, ciekawość i otwartość jaka bije z tego tekstu.
PS szacun za transkrypcje - oryginał odstrasza od czytania ;)
Czytając wspomnienia twojego przodka jeszcze na początku, kiedy nie emigrował ("Nikt się też tak nie troszczył o to jak się te dzieci uczą ale więcej troszczono się o naukę religii i starczało gdy dziecko było wychowane religijnie"), a potem
dzięki