Aktywne Wpisy
Markotny_Marek +162
Niewielu z Was - młode wilcy - wie, że w latach 90. istniał zwrot "mój komputer jest za szybki."
Była sobie np. taka gierka "Cisco Heat" i jak nie wyłączyłeś TURBO w swoim 486DX2 z 66 MHz na 33 MHz, to brak optymalizacji gry powodował gejmołwer w pięć sekund, za szybko wszystko działało.
To nara xD
#komputery #nostalgia #ciekawostki
Była sobie np. taka gierka "Cisco Heat" i jak nie wyłączyłeś TURBO w swoim 486DX2 z 66 MHz na 33 MHz, to brak optymalizacji gry powodował gejmołwer w pięć sekund, za szybko wszystko działało.
To nara xD
#komputery #nostalgia #ciekawostki
deeprest +269
Ale śmiesznego szczurka brudaska znalazłem przy drodze
#pokazkota
#pokazkota
TL;DR ekodriving ssie
w ciągu ostatnich 3dni zrobiłem ponad 1000km jadąc do miejsca docelowego(ok 450km) jechałem w miarę dynamicznie po s8 ok 1,4-1,6zl i spalanie mi wyszlo ok 8,2l /100km , wracając stwierdziłem że pojadę zgodnie z ekodrivingiem, więc uczepiłem się za tirem i jechałem... i jechałem... spalanie wg komputera wyszło 6,7l/100km (prawdopodobnie było nawet mniejsze ale nie wyzerowałem spalania przy starcie). ale do brzegu, oto kilka moch spostrzezeń:
- jadąc za tym tirem dojechałem bardziej zmęczony niż w przypadku swobodnej jazdy
- jadąc w tak monotonnych warunkach osłabia się czas reakcji na bodźce(moja subiektywna opinia)
- jedziesz skupiony tylko na jednym punkcie co powoduje że popadasz w pewnego rodzaju otępienie
wszystkie powyże obserwacje wpływają znacząco na bezpieczeństwo i komfort podróży niestety moim zdaniem na minus i nawet te 50zl na takiej trasie nie jest warte ryzykowania.
ps. nie mówię że powinniśmy z---------ć, ale powinniśby z---------ć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
chyba #niepopularnaopinia #cebula #cebulaki #ekodriving #motoryzacja #oswiadczeniezdupy #samochody
To ostro pala, ja w sobotę przejechałem ze 330 km i spaliło zaledwie 20l bo 40l to max pojemność baku. Pewnie jeździsz czymś większym niż osobówka?
@Queltas: raczej nie to :P
@Mrodzi: ekodriving to też właśnie zmniejszanie oporów powietrza przez chowanie się za większymi autami przez co też zmniejszasz spalanie bo nie musisz pchać ściany powietrza przed sobą
max 50l
tam: 35l - spalanie ok 8.3l/100
powrót: 25l - spalanie ok 5,5l/100
zostało w portfelu: niecałe 50zł
nawet jak bym miał zaoszczędzić 100zł to wciąż uważam że nie warto, a co do wskazań komputera to pewnie liczy średnią z ostatniego 1000km dlatego pokazywał wyższe
Komentarz usunięty przez autora
Dzisiaj przejechałem 800 km, najpierw 180 z prędkością średnią 145 km/h, spalanie 10,2. potem resztę że średnią prędkością ok. 105-110 km/h i spalanie 6,9 l/100km. Wszystkie parametry wg komputera w samochodzie. 1,6 benzyna. Najbardziej oszczędzisz paliwo jak zwolnisz.