Wpis z mikrobloga

Podobno w polsce brakuje pracownikow IT i programistow
dlaczego wiec od 6 miesiecy nie mogę znaleźć godnej pracy?
jestem swietnym programistą, analitykiem, ekspertem IT. i mogę pracować choćby od jutra. dlaczego więc nie mogę tego zrobić?
założyłem to konto 6 miesięcy temu celem znalezienia godnej pracy. Napisałem 500 mikroblogów i nadal nie przybliżyło mnie to nawet o krok.

Daję wam ostatnią szansę. napiszcie jakie miasto mam wybrać i co mam zrobić, krok po kroku aby mieć godną pracę. zrobię to co każecie i zdam relację jaki był tego efekt. duble decydują co robię.

#it #praca #pracbaza

• 113
Po co mają mnie zatrudniać skoro:
-ja jestem asertywny a polaczki za pracę zrobią loda z połykiem. i będą robić darmowe nadgodziny. tą pokorę mają tresowaną już w od dzieciństwa w szkole. nie macie godności, honoru, poczucia własnej wartości
-ja jestem bardzo dobrym specjalistą a takim trzeba płacić. lepiej wziąść studenciaków, tym bardziej że polskie firmy i tak nie robią niczego co wymagało by wysokich kompetencji, tylko outsourcing dla zachodu, utrzymywanie 20
Widocznie jesteś za kiepski, aby pracować dla nich... nie pomyślałes o tym?

@chripal: kiepskość nie mogła mieć nic do rzeczy, bo żeby mogła to oni by musieli sprawdzać umiejętności tych ludzi na rozmowach kwalifikacyjnych. a nie robią tego. I ważne jest też kogo zapraszają na rozmowy - ludzi z nepotyzmu lub goldena/fejsa
@bez_pracy_brak_kolaczy: czy jak ktos poznał kogoś w innej pracy i wie, że ten ktoś jest dobry i zaprasza go do nowego dobrego projektu to jest nepotyzm? Co do sprawdzania, to zwykle dają mnóstwo czasu na pokazanie się, 6 miesięcy trwa szkolenie.
czy jak ktos poznał kogoś w innej pracy i wie, że ten ktoś jest dobry i zaprasza go do nowego dobrego projektu to jest nepotyzm?

@chripal: wystarczy powiedzieć tej osobie o ogłoszeniu i niech ona zaaplikuje, a na rozmowie zostanie sprawdzona jak każdy

Co do sprawdzania, to zwykle dają mnóstwo czasu na pokazanie się,

@chripal: ale jak się sprawdzisz to po tym nie płacą ci tyle ile jesteś warty tylko
@bez_pracy_brak_kolaczy: nie płaca w tym czasie jakos specjalnie mniej, zreszta podwyżki sa co roku, nie wszędzie jest tak miło. A szkolenie musi potrwać, po prostu temat jest rozległy, to wymaga czasu. Może samoloty to nie reaktory atomowe, ale zagadnień jest dużo, o których nikt spoza branży lotniczej na ogół nie ma zielonego pojęcia. A zupełnie nie wiem co masz na mysli mówiąc o praniu mózgu. Chyba miałes niezłego pecha albo sie
nie płaca w tym czasie jakos specjalnie mniej, zreszta podwyżki sa co roku

@chripal: czyli tak jak pisałem, na poczatku mało bo "musisz się douczyć", a potem mało bo... mało, i "można na twoje miejsce znaleźć wielu innych"

ale zagadnień jest dużo, o których nikt spoza branży lotniczej na ogół nie ma zielonego pojęcia.

@chripal: prawie zawsze jak się zaczyna prace, niekoniecznie w nowej firmie ale nawet w nowym projekcie,
@bez_pracy_brak_kolaczy: dobry bait 10/10, od jakiegoś czasu wiem że robisz baity, mam Cię na czarnel liście, ale i tak nie mogę się oprzeć by przeczytać bo to nawet jest śmieszne, w pewien sposób Twoje wpisy mnie denerwują trochę, ale i tak są w jakiś tam sposób intrygujące, ciekawi mnie w jaki sposób będziesz dyskutował i udowadniał swoje zwariowane tezy. W jaki sposób uzasadnisz że ludzie powinni traktować programistę jak królewicza, osobę