Wpis z mikrobloga

@maniac777: traktujesz ludzi równo bez względu na rasę, pochodzenie czy wyznanie a tu nagle ktoś obnosi się przy tobie z symbolem jednoznacznie kojarzonym przez Polaków jako zagłada ich rodzin. To nie jest do końca tak że on nic mi złego nie zrobił i dlatego powinienem to tolerować. Być może neonazista mieszkający w bloku obok też nic mi nie zrobił a przychodzić ze swastyką do mojego mieszkania mu nie pozwolę. Takie
  • Odpowiedz
@R2D2_z_Sosnowca: Tylko weź poprawkę na to, że prawie na pewno dla niego to nie jest symbol zagłady Polaków tylko symbol walki o niepodległość jego kraju, a on sam najprawdopodobniej nie jest świadomy tego jak Ty to odbierasz. Innymi słowy przypisujesz mu intencje których prawdopodobnie nie miał.
  • Odpowiedz
Powiem mu tylko jak ja to widzę.

@R2D2_z_Sosnowca: I to jest jak najbardziej poprawna reakcja. Najgorsze co może się stać to budowa muru pomiędzy nami, a nimi. Poza tym każdy kraj ma "wielkich ludzi" od których sąsiednie narody doznały krzywd. Tylko w kontekście Polski to Niemcy mają Bismarka, Szwedzi Karola X Gustawa, a my Piłsudskiego.
  • Odpowiedz
@Lurch: Bardzo trafnie, ale... z drugiej strony jeżeli tam w wyniku tej wojny domowej faktycznie powstanie państwo to pytanie czy zaskoczeniem dla Ciebie będzie że ludzie kierujący tą rebelią dzisiaj (w ramach której popełniane są zbrodnie) będą za 70 lat przez swoich potomków traktowani jako walczący o niepodległość bohaterowie?
  • Odpowiedz
@maniac777: Na pewno państwo to, wyznające taką ideologię nie będzie miało szans na integrację polityczną z Europą, do czego pretenduje Ukraina. Podobnie jak nie miałaby jej ustaszowska Chorwacja.

Warto zwrócić uwagę, że kult Ustaszy zataczał i wciąż zatacza, choć poza sferą oficjalną znacznie szersze kręgi niż kult banderdżihadystów na Ukrainie. Ten drugi bowiem miał początkowo i ma historycznie jedynie charakter lokalny.
  • Odpowiedz
@Lurch: Po pierwsze dlaczego kraj z Azji (dokładnie z półwyspu arabskiego) miałby się integrować politycznie z Europą?

Po drugie kraje na przestrzeni czasu się zmieniają czego najlepszym przykładem jest przytoczona przez Ciebie Chorwacja. Czasem dzieje się to bardzo szybko, czego przykładem są na przykład nazistowskie Niemcy.
  • Odpowiedz