Wpis z mikrobloga

@anonim1133: Jako eks-osoba-robiącą-pitce powiem, że z kuli ciasta łatwiej jest wykręcić okrągły placek niż bawić się w jakieś inne kształty. Piec sekund kręcenia nad głową i ciasto ma docelową wielkość, a przy prostokącie trzeba się bawić w wałkowanie
  • Odpowiedz
@PilariousD: to chyba byłeś we Włoszech pod Warszawą, albo jadłeś tylko fast pizzę sprzedawaną na kawałki

byłem we Włoszech naście razy, ile razy tam jadłem pizzę ciężko zliczyć i zawsze była okrągła
  • Odpowiedz
@anonim1133: Bo na okrągłej pizzy, kwadratowym kartonie i prostych nacięciach pizzera oszczędza kupę kasy i czasu :) Kwadratową pizzę dostaniesz w wielu pizzeriach, zwykle są droższe. Takie pizze kroi się na prostokątne kawałki.
  • Odpowiedz
@deroo: We Włoszech pizze są okrągłe w restauracjach. W trattoriach najczęściej są prostokątne (bo najczęściej sprzedawana jest w kawałkach na wagę - wygoda dla sprzedawcy). Zależy ile chcesz zjeść, jak i za ile.
  • Odpowiedz
@PilariousD: Sfincione to sfincione, focaccia to focaccia, a pizza to pizza ( ͡° ͜ʖ ͡°)

może na Sycylii tylko takie dziwne pizze robią, w sumie kiedyś w Mediolanie byłem u znajomej z południa Włoch i też kwadratową pizzę zrobiła. Ale generalnie w restauracjach na północy jest normalna, okrągła pizzunia :)
  • Odpowiedz