Wpis z mikrobloga

w #olsztyn masa ludzi wrzuca prawy kierunek zjeżdżając z ronda mimo że znajdują się już na pasie do jazdy prosto. Co kraj to obyczaj.

@wysuszony: przecież tak się robi. idź na egzamin i w takiej sytuacji nie włącz kierunkowskazu, powodzenia
  • Odpowiedz
@wysuszony: @Czerwona_Rzodkiewka: Może w przepisach się coś zmieniało, mnie jednak uczono że jeśli skręcam w lewo bądź też zawracam na rondzie wielopasmowym powinienem lewy kierunek mieć włączony i do dzisiejszego dnia się do tego stosuje nawet jeśli jestem na pasie ze strzałką w lewo.
Natomiast na rondzie jednopasmowym włączam prawy kierunek tylko w momencie gdy owe rondo opuszczam.
  • Odpowiedz
@Czerwona_Rzodkiewka: a żeby jeszcze tak wszyscy chociaż ten prawy faktycznie zawsze raczyli włączyć jak zjeżdżają. A tak to człowiek stoi i przepuszcza powietrze. :/
Co do lewego, to obstawiałbym, że nie jest to wymagane, ale na pewno zalicza się do dobrych praktyk, bo już przed wjazdem na rondo dość jednoznacznie sygnalizujesz manewr jakiego można się po Tobie spodziewać. Czytelność zawsze w cenie. #prawojazdy
  • Odpowiedz
@Hunchbacked: NIe, w zadnym miescie nie wjezdzasz na rondo z lewym kierunkiem xD niechce mi sie rozpisywac za bardzo ale pogooglaj. Tylko Cześtochowa to ma, i tak zjezdzajac z ronda wrzucają prawy kierunek. Skąd wiem? Kuzyn zdawał tam w sobote egzamin na egzaminatora [troche masło maślane]
  • Odpowiedz