@Annak1975: gdyby rzeczywiście chodziło o wyrówanie poziomów życia mniej zarabiających to m.in Buffet podniósłby pensje pracownikom. A takie gadanie, że najbogatsi dadzą się opodatkować to pitolenie pod publikę. Widocznie jest coś do ugrania na szczycie.
@Annak1975: i jeszcze jedno, jest kolosalna różnica między podniesieniem podatku do 30% (dla najbogatszych) jak postuluje Buffet, a podniesieniem ich do 75% jak postuluje Razem.
@Annak1975: porównaj to, co mówi Buffet do tego, co wydarzyło się we Francji po opodatkowaniu najbogatszych. Kiedy Buffet mówi, to tylko mówi. Praktyka pokazuje, co dzieje się naprawdę.
Po pierwsze, Szwedzi swój „wellfare state” odpalili na serio w latach 1950-tych po tym, jak dorobili się bogactwa w „wilczym kapitalizmie” lat 1809-1950. W którym to okresie nie spadła na nich żadna wojna. Podkreślę raz jeszcze, mieli prawie 150 lat rozwoju bez wojny. Tak więc prowadzą swój eksperyment "modelu szwedzkiego" z potężną skrzynią kasy.
@wesoly_urolog: ale wzrost po 1950 - czyli od kiedy, wg. autora zaczeli przepuszczać zdobycze wilczego kapitalizmu
@omik: z wykresu, który podlinkowaleś wynika, że wzrost jest rzeczywiście wyższy niż kiedyś, ale jego dynamika w porównaniu do lat 50' jest dużo gorsza.
@wesoly_urolog: wykres pokazuje coś nieco innego - PKB w relacji do świata. Tabelka nr 4 pokazuje wzrost PKB w samej Szwecji. I chodzi właśnie o to, że autor gada bzdury o przejadaniu zdobyczy z czasów przed państwem socjalnym w latach 1950 - 75 - jest dokładnie odwrotnie
@omik: ja z tekstu aautora zrozumiałem raczej, że zdobycze kapitalizmu ułatwiły Szwedom budowanie trzeciej drogi. Autor wporst pisze o wolności gospodarczej w Szwecji.
@wesoly_urolog: autor ma ból tyłka o wysoką progresję podatkową, i nie zna historii pod tym względem w Szwecji. Stawka 70% dla najbogatszych zaczyna się od lat 40, po czym spada do 30% w 1990, PRZED kryzysem wspomnianym przez niego - 1991 (choć nie sprawdzałem dokładnie kiedy miał miejsce - zaczynam wątpić patrząc na dotychczasowe obeznanie autora). http://www.ifn.se/wfiles/wp/wp977.pdf str 14. Progresja podatkowa nie ma nic do wolności gospodarczej którą autor (i
https://en.wikipedia.org/wiki/Buffett_Rule
@wesoly_urolog: ale wzrost po 1950 - czyli od kiedy, wg. autora zaczeli przepuszczać zdobycze wilczego kapitalizmu