Aktywne Wpisy
vanguard +95
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
bobsley33 +189
#p0lka
ale mnie takie typIary #!$%@?,gdyby ten pies kogos zaatakowal to tymi patykami napewno by go utrzymala
ja #!$%@?
#psiarze #pies #rozowepaski #logikarozowychpaskow
ale mnie takie typIary #!$%@?,gdyby ten pies kogos zaatakowal to tymi patykami napewno by go utrzymala
ja #!$%@?
#psiarze #pies #rozowepaski #logikarozowychpaskow
#ciekawostki #historia #jezykpolski #bron
1. nałóż szyp
2. mierzaj
3. puść "
http://www.freha.pl/lofiversion/index.php?t12503.html
@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: o, to do mnie najbardziej przemawia! Dzięki, będę mógł dzisiaj spokojnie zasnąć.
@jankotron: Na pewno to lepsze niż luzuj, które już ewidentnie jest pochodzenia obcego.
Myślę że nawet słowo "cel" nie jest oryginalnie polskie. Podoba mi się "mierzaj" z frehy, chociaż może trochę (nomen omen) naciągane.
@Pestilence: zbyt długie, jak na komendę którą trzeba podawać w zgiełku bitewnym, dla kilkudziesięciu czy nawet kilkuset łuczników. Musi być coś najlepiej jednosylabowe.
Nock, draw...loose.
Pomiędzy draw a loose celowo nie umieściłem przecinka, gdyż te dwie komendy wypowiadano jako jedną, długą. Przyczyna jest prosta - łuku wojennego o sile naciągu 40 do 80 kilo nie idzie zbyt długo utrzymać w pełnym naciągu, w dodatku jak mawiają Anglicy łuk w pełni naciągnięty jest w 9/10 złamany co znaczy tyle, że długotrwałe trzymanie łuku w pełnym naciągu jest bardzo dla drewna szkodliwe.
Nock oczywiście oznacza nasadzenie strzały na cięciwę (oraz jednocześnie samą nasadkę), draw znaczy ciągnij, loose puść.
Nie ma to jak hollywood, gdzie łucznicy trzymają swe łuki przez dobre kilka minut w pełnym naciągu by następnie strzelić na komendę..