Wpis z mikrobloga

Garść politycznych newsów na dobranoc.

1) Migalski oficjalnie popiera kandydaturę JKMa w wyborach uzupełniających do senatu.

2) Eurosceptyczna Alternatywa dla Niemiec rośnie w siłę. W sondażach wyprzeda już liberalne FDP i zbliża się do lewackiej Die Linke.

3) Ciekawy cytat z jutrzejszego "Do Rzeczy"

–PALIKOT POD POLITYCZNĄ KROPLÓWKĄ- pisze Wojciech Wybranowski: “Dwa tygodnie przed Wielkanocą u kilku posłów „średniego pokolenia” z PiS, PO i SLD o liberalnych gospodarczo poglądach rozdzwoniły się telefony. To, co usłyszeli, było zaskakujące. Znani im z prac w komisjach sejmowych i parlamentarnych posłowie Ruchu Palikota proponowali spotkania oraz rozmowy o politycznej przyszłości. Sondowali ewentualność udziału w klubie czy kole parlamentarnym, który mógłby powstać, gdyby w partii Palikota doszło do rozłamu. Sugerowali, że jakaś grupa osób mogłaby odejść i w najbliższych miesiącach stworzyć inicjatywę, której punktem wspólnym byłyby nie sprawy światopoglądowe, ale gospodarcze – opowiada nasz informator, uczestnik jednego z takich spotkań.”

Ciekawe nie powiem...

#polityka #jkm #uniaeuropejska #newsypolityczne
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SirBlake: Nie kojarzę Bosaka, na wykopie pewnie mnie minęło, ale za z rodzimej prasy o tym wiedziałem wcześniej, (nie żebym się chwalił, ale pisali o tym xD), więc tak tylko chciałem się upewnić czy może to było w głównym nurcie. A co do Niemców pod względem świadomości politycznej to biją nas na głowę:(
  • Odpowiedz
Mieszkasz w Niemczech? :)

@SirBlake: Nie, w tym wspaniałym kraju nad Wisłą, gdzie rodacy kupują praktycznie każdy kit jaki im wciśnie układ PO-PiS. Tam się organizuje nowa partia i zaraz ma poparcie, a tutaj poza KNP, który dopiero teraz niby zaczyna mieć prawdziwe poparcie to nie ma żadnych praktycznie partii politycznych, są nowe PL i DB, ale one się dopiero organizują naprawdę, a osób zainteresowanych ich istnieniem jest jeszcze mniej;/
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak: Myślę, że nie chodzi tutaj tyle o świadomość polityczną obywateli, co po prostu organizację przedsięwzięcia. KNP nie ma praktycznie żadnego zaplecza intelektualno -eksperckiego, a na tym bazuje Alternatywa dla Niemiec. Na autorytetach ekonomicznych. Myślę, że gdyby w Polsce teraz dla przykładu skrzyknęli się Gwiazdowski z Balcerowiczem - "robimy partię" to te 5% mieli by na pewno. Z tą Alternatywą dla Niemiec jest tylko jeden problem, na razie to jest
  • Odpowiedz