Dziś używając świetnej apki na telefon (raz jeszcze dzięki Cumplu), bazując na wczorajszych poradach Mireczków, zrobiłem taki schemacik, jak w załączeniu. Diody na obrazku wg. kolejności od lewej do prawej: 3.0V / 3.0V / 3.0V 3.2V / 3.2V / 3.4V 3.4V / 3.4V / 3.4V
Jak zwykle mam mnóstwo watpliwości (ze względu na braki w wiedzy na ten temat). Powiedzcie mi czy wg. Was: - może tak zostać? - każda pierwsza dioda w każdym szeregu wg. tego schematu przyjmuje ok 9V druga 6V a trzecia ponad 3V - czy to nie za dużo biorąc pod uwagę, że każda dioda ma ok 3-3.6V? - czy rezystory są dobrze dobrane? Dobrałem je tak żeby wartości na diodach były minimalnie mniejsze niż zadane przez producenta (wg. producenta każda dioda ma 700mA) - Rezystory są chyba nietypowe, ale znalazłem na Allegro za grosze 15watowe 3.3ohm i 3.6ohm - mam nadzieję, że moc 15W jest wystarczająca (?)
Będę bardzo wdzięczny za Wasze uwagi i porady Mireczki! Z góry serdeczne dzięki!
@chozi: Nie idz tą drogą. Po pierwsze - przeniósłbyś tylko wydzielanie ciepła na stabilizator, po drugie - zasilacz musiałby mieć z 15v conajmniej (bo te 2.5-3v musi być spadku na takim stabilizatorze, by w ogóle działał), by za stabilizatorem było 12v, po trzecie - 7812 to tylko 1.5A i to przy dobrym chłodzeniu. Bez sensu.
Pytanie jaki masz ten zasilacz - on sam z siebie powinien dawać wystarczającą stabilizację napięcia.
@hrumque: dzięki raz jeszcze! W takim razie zostanę przy rozwiązaniu, o którym mówiłeś wcześniej. A co do zasilacza, to jest to ten ze zdjecia. Wcześniej zasilał 3mb białej listwy LED.
EDIT: Zmierzyłem przy obciążeniu 1mb listwy podaje 12.3V
@Skub4ny: robię oświetlenie do niewielkiego akwarium morskiego. Na zdjeciu widać oprawę i płytkę alu, na której bedą diody od spodu, a rezystory wraz z wiatraczkami u góry - wszystko bedzie wmontowane w pokrywę z otworami wentylacyjnymi :) Pierwszy raz od szkoły średniej musiałem sobie wszystko przypomnieć i wesprzeć sie wiedza Mireczków, bo kompletnie wszystko pozapominałem ;)
@chozi: przepolerujesz jakoś miejsca, w których będą ledy przylegać? Bo wygląda ta pokrywka na bardzo porowatą, trzeba by sporo pasty termoprzewodzącej by to wyrównać...
@hrumque: jasna sprawa - to jest wersja świeżo po przycięciu i wstępnym przeszlifie (przymiarka do oprawy). Jak jutro/pojutrze przyjdą LEDy, to po rozmieszczeniu i zaznaczeniu miejsc docelowych, zajmę sie przygotowaniem całości na tip top. Zastanawiam sie jeszcze tylko czy wiatraki puścić jako nawiew i wyciąg czy oba jako wyciąg (bedą bardzo blisko siebie i jakieś 1-1,5cm nad płytką z ledami).
@chozi: najperw zobacz jaka będzie temperatura ledów i tej pokrywki aluminiowej. Jak będzie zbyt wysoka - pomyśl raczej o dodaniu np radiatora jakiegoś dużego po drugiej stronie (znów przepolerowanie na glanc i pasta), niż dodawaniu wiatraczków które będą owiewały bezsensownie płaską część alu (czyli - w zasadzie jednolitą powierzchnię, co jest prawie-zerową powierzchnią oddawania ciepła, w porównaniu do jakiegoś radiatora żeberkowanego - który ma szansę to chłodzić całkowicie pasywnie. Np
@hrumque: hej! Znowu Cie zaczepię pod tym wpisem ;) Wiesz, w podobnym czasie co wpis na mirko, dodałem tez zapytanie na elektrodzie (tak co by zasięgnąć wiedzy z wiekszej ilości źródeł). Odpowiedzi, jaką otrzymałem się nie spodziewałem - nie przyszło mi do głowy, ze istnieje takie rozwiazanie. Mógłbyś sie wypowiedzieć, co na ten temat myślisz? Bo ja jestem za głupi żeby zobaczyć różnice miedzy tym zasilaczem, jaki mam, a tym
@chozi: to że twój zasilacz "całkowicie się nie nadaje" - to jest bardzo ostre określenie. Nadaje się całkowicie dobrze, pod warunkiem zastosowania powyższych rezystorów itd. Krótko mówiąc - z tego co masz da się zrobić, i też będzie dobrze, a przede wszystkim - będzie PROSTO. To co pokazali - czyli zasilacz z stabilizacją prądu (zamiast napięcia) - to też jest dobre rozwiązanie, a nawet "bardzo dobre" pomijając kwestię, że to
@hrumque: jesteś wielki! Mało kiedy kto wykazuje się taką bezinteresownością i dzieli się swoją wiedzą! Jak jesteś ze śląska to chętnie Ci kiedyś postawie p--o! :)
#gielda Nie kumam jednej rzeczy, czemu zaorski wiecznie SHORTUJE. To jakaś potrzeba bycia innym, potrzeba żeby racja była po jego stronie a inni się mylili? nie widzę k---a jasnego wyjaśnienia xD
http://www.wykop.pl/wpis/14794391/mireczki-mam-diody-led-3-2-3-4v-2szt-3-0-3-2v-3szt/
Dziś używając świetnej apki na telefon (raz jeszcze dzięki Cumplu), bazując na wczorajszych poradach Mireczków, zrobiłem taki schemacik, jak w załączeniu.
Diody na obrazku wg. kolejności od lewej do prawej:
3.0V / 3.0V / 3.0V
3.2V / 3.2V / 3.4V
3.4V / 3.4V / 3.4V
Jak zwykle mam mnóstwo watpliwości (ze względu na braki w wiedzy na ten temat). Powiedzcie mi czy wg. Was:
- może tak zostać?
- każda pierwsza dioda w każdym szeregu wg. tego schematu przyjmuje ok 9V druga 6V a trzecia ponad 3V - czy to nie za dużo biorąc pod uwagę, że każda dioda ma ok 3-3.6V?
- czy rezystory są dobrze dobrane? Dobrałem je tak żeby wartości na diodach były minimalnie mniejsze niż zadane przez producenta (wg. producenta każda dioda ma 700mA)
- Rezystory są chyba nietypowe, ale znalazłem na Allegro za grosze 15watowe 3.3ohm i 3.6ohm - mam nadzieję, że moc 15W jest wystarczająca (?)
Będę bardzo wdzięczny za Wasze uwagi i porady Mireczki! Z góry serdeczne dzięki!
Tagi na ślepo, bo z komórki (jak wczoraj):
#pytanie #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #elektryka #elektryk #elektronika (?) #led #oswietlenie #zasilacze #zasilanie #prad
źródło: comment_9ajov5UCFxUv5K77DCKoEioqF2nFqJxT.jpg
PobierzPytanie jaki masz ten zasilacz - on sam z siebie powinien dawać wystarczającą stabilizację napięcia.
EDIT:
Zmierzyłem przy obciążeniu 1mb listwy podaje 12.3V
źródło: comment_yrrs2ehIKMBvgaga6edD1MJcbH0e0ZMy.jpg
Pobierzźródło: comment_1zlS6dWVIxTxqGBoCNKz3LPQOAtB5aB6.jpg
PobierzNp
To co pokazali - czyli zasilacz z stabilizacją prądu (zamiast napięcia) - to też jest dobre rozwiązanie, a nawet "bardzo dobre" pomijając kwestię, że to