Wpis z mikrobloga

Ciekawostka z Niemiec. Ichniejsze #tmobile ma w ofercie #internet hybrydowy. Wygląda to tak, że jest jeden modem/ruter który "odbiera dwa sygnały", DSL po kablu telefonicznym oraz mobilny sygnał LTE. Z tego powstaje jeden szybki internet.
Zaciekawiło mnie to więc takie pytanie do was mirki, ktoś wie jak to dokładnie działa? Znalazłem artykuł po niemiecku ale przez mój kiepski niemiecki nie byłem w stanie za wiele z niego zrozumieć http://www.lte-anbieter.info/hybrid/hybrid-lte-dsl.php
#lte #komputery #niemcy #technologia
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Solitary_Man: Pogrzebałem trochę i znalazłem informację. Tak to działa jak łącze zapasowe, możesz wybrać z którego łącza chcesz korzystać w danym momencie ale nie możesz korzystać z dwóch naraz.
http://hilfe.telekom.de/hsp/cms/content/HSP/de/3378/FAQ/theme-669772645/MagentaEINS/theme-708891800/MagentaZuhause-Hybrid/faq-708900942
Pierwszy akapit, dalej jest tylko marketingowy bełkot, że niby ta hybryda jednak zwiększa prędkość, mimo tego, że można korzystać z tylko jednego łącza w tym samym czasie.
Czyli jednak to żadna rewolucja tylko sam marketing. Trochę jestem zawiedziony.
  • Odpowiedz
@prawdziwek: Samemu oczywiście, że nie, w przypadku tego internetu hybrydowego mostkiem jest ruter i on wybiera jakiej technologii używa. Samemu można co najwyżej kupić ruter który będzie obsługiwał DSL i dodatkowo miał jeszcze gniazdo USB na modem LTE i w przypadku awarii jednego łącza będzie używał drugiego.
Jeżeli chodzi o T-Mobile to liczyłem, że powstanie prawdziwa hybryda więc będzie jednocześnie korzystać z LTE i DSL, czyli, że pakiety będą dzielone
  • Odpowiedz
@marek_g: kabel widnieje jako jedno połączenie sieciowe, modem lte jako drugie, i na pewno da się je "scalić" z poziomu windowsa:) tylko ze dwa rozne abonamenty placisz a nie jeden jak w tym t-mobile jak podejrzewam
  • Odpowiedz
@prawdziwek: Dać się da. Albo jak pisze Solitary_Man zastosować drogie rozwiązania, czyli specjalne rutery które połączą kilka łącz w jedno albo pod Windowsem protezy typu program Connectify a raczej jego dodatek o nazwie Dispatch. Sam używałem Dispatch i fajnie to działa w przypadku zwykłych stron www ale jeżeli chcesz np. ściągnąć jakiś plik musisz sobie wybrać łącze. Jest prosta przyczyna tego, masz dwa różne łącza i dwa różne IP, dane
  • Odpowiedz