Aktywne Wpisy
tabpaw +574
Tak sobie myślę o tym wszystkim co się dzieje w Polsce na rynku nieruchomości to załamuję ręce...
Mam 25 lat i kurczę no chciałbym w końcu mieszkać na swoim. Jestem reprezentantem młodych, przeciętnych ludzi, którzy mają pracę (nie, nie 15k IT), mam dziewczynę, jakieś wizje przyszłości lub po prostu już tylko marzenia. Nie mam bogatych rodziców, nic od nikogo nie dostałem, a w tym kraju nawet nie mogę się w pełni usamodzielnić
Mam 25 lat i kurczę no chciałbym w końcu mieszkać na swoim. Jestem reprezentantem młodych, przeciętnych ludzi, którzy mają pracę (nie, nie 15k IT), mam dziewczynę, jakieś wizje przyszłości lub po prostu już tylko marzenia. Nie mam bogatych rodziców, nic od nikogo nie dostałem, a w tym kraju nawet nie mogę się w pełni usamodzielnić
gharman +442
Wczasy nad polskim morzem droższe niż Teneryfa. Burger w Warszawie droższy niż w USA. Kebab droższy niż w Berlinie. Nocleg w polskich górach na poziomie kosztów północnych włoch. Mieszkania droższe niż w Hiszpanii czy Włoszech.
Zarobki? Połowa tego co na zachodzie albo i 1/3 w niektórych zawodach.
Co tu się dzieje?
#nieruchomosci #inflacja #gospodarka #praca #pracabaza #wakacje #zarobki
Zarobki? Połowa tego co na zachodzie albo i 1/3 w niektórych zawodach.
Co tu się dzieje?
#nieruchomosci #inflacja #gospodarka #praca #pracabaza #wakacje #zarobki
Domowe wino z dyni - półsłodkie
Halloween
Składniki na 10l nastawu:
- 10 kg dyni
- 2 kg cukru
- drożdże winiarskie Madera
- pożywka dla drożdży
- 6 cytryn (limonek) lub regulator kwasowości
- Pektoenzym
- dla smaku można dodać 1,5 kg kwaskowatych jabłek (np. Gloster)
Przepis:
Dynie obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w pojemniku fermentacyjnym lub balonie. Uzupełniamy do połowy ilości syropem cukrowym (cukier + woda). Dodajemy sok z cytryny lub regulator kwasowości, pektoenzym oraz drożdże z pożywką. Pozostawiamy na tydzień.
Po tygodniu odciskamy miąższ od płynu. Płyn przelewamy do balonu w celu dalszej fermentacji. Dodajemy resztę syropu cukrowego. Jeśli dodaliśmy już całą wodę ilość wody, cukier można rozpuścić w niewielkiej ilości obciągniętego młodego wina. Po wydzieleniu się znacznej ilości osadu możemy znów obciągnąć wino i pozostawić do dalszej fermentacji, aż pięknie się wyklaruje, a fermentacja się skończy.
PROTIP: Wino z dyni można wykonać także w dyni :) Zastępując wydrążoną dynią pojemnik fermentacyjny lub balon.
DYNIA
... to bezcenne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu, przypłynęło do Europy już w XV wieku na statkach Kolumba.
… dlaczego Dynia?
Jej wartości odżywcze są nieocenione. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej witamin. O wartości dyni decyduje głównie zawartość cukru, która zależnie od odmiany i stopnia dojrzałości może dochodzić do kilku procent. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych - zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są niskokaloryczne i beztłuszczowe. Zawierają także pektyny i kwasy organiczne. Dynie wzmacniają także system immunologiczny, mającego działanie antyutleniające i inaktywujące wolne rodniki, co przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Ma ona również niską zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego doskonale sprawdza się w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżyce, choroby tętnic, otyłość i zaburzenia przemiany materii.
Ogromne właściwości lecznicze mają również tzw. pestki, czyli nasiona dyni. Od niepamiętnych czasów świeże, nieprzesuszone pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego tj. robaczycy i tasiemcom. Zapobiegają również miażdżycy. Ponadto znajdują się w nich łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy; selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, co wpływa korzystnie na czynności mózgu.
Dyniowe przysmaki....czyli co nieco dla ciała i duszy:)
Obecnie jest już bardzo dużo gatunków dyni i każdą można wykorzystać na różne sposoby. Tym bardzie że nadaje się do przechowywania w rozmaity sposób: zarówno w zalewie octowej, cukrowej w słoikach czy rewelacyjnie znosi również mrożenia nawet na surowo, przy czym nie traci swoich właściwości odżywczych.
Z miąższu dyni przygotowuje się zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto... Pestki dodajemy do sałatki lub ciasta a z oleju przygotować można dressing do sałatki. Można byłoby wymieniać bez końca potrawy które z dodatkiem dyni uzyskują niepowtarzalny smak.
#browin #winodomowejroboty #wino #pijzwykopem #przepisy
Czy np. sokowirówka da radę wycisnąć sok z dyni? Czy raczej tylko wiadro?
@Oldtimery_com: ba! Oczywiście! robimy, ekperymentujemy, testujemy, częstujemy na targach i w piątki w salonie firmowym (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@Browin: Nawet w winie wypok ( ͡° ʖ̯ ͡°)