Wpis z mikrobloga

Wchodzimy w fazę Halloween i dynię, co Wy na to?

Domowe wino z dyni - półsłodkie
Halloween

Składniki na 10l nastawu:
- 10 kg dyni
- 2 kg cukru
- drożdże winiarskie Madera
- pożywka dla drożdży
- 6 cytryn (limonek) lub regulator kwasowości
- Pektoenzym
- dla smaku można dodać 1,5 kg kwaskowatych jabłek (np. Gloster)

Przepis:
Dynie obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w pojemniku fermentacyjnym lub balonie. Uzupełniamy do połowy ilości syropem cukrowym (cukier + woda). Dodajemy sok z cytryny lub regulator kwasowości, pektoenzym oraz drożdże z pożywką. Pozostawiamy na tydzień.

Po tygodniu odciskamy miąższ od płynu. Płyn przelewamy do balonu w celu dalszej fermentacji. Dodajemy resztę syropu cukrowego. Jeśli dodaliśmy już całą wodę ilość wody, cukier można rozpuścić w niewielkiej ilości obciągniętego młodego wina. Po wydzieleniu się znacznej ilości osadu możemy znów obciągnąć wino i pozostawić do dalszej fermentacji, aż pięknie się wyklaruje, a fermentacja się skończy.

PROTIP: Wino z dyni można wykonać także w dyni :) Zastępując wydrążoną dynią pojemnik fermentacyjny lub balon.

DYNIA

... to bezcenne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu, przypłynęło do Europy już w XV wieku na statkach Kolumba.

… dlaczego Dynia?

Jej wartości odżywcze są nieocenione. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej witamin. O wartości dyni decyduje głównie zawartość cukru, która zależnie od odmiany i stopnia dojrzałości może dochodzić do kilku procent. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych - zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są niskokaloryczne i beztłuszczowe. Zawierają także pektyny i kwasy organiczne. Dynie wzmacniają także system immunologiczny, mającego działanie antyutleniające i inaktywujące wolne rodniki, co przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Ma ona również niską zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego doskonale sprawdza się w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżyce, choroby tętnic, otyłość i zaburzenia przemiany materii.

Ogromne właściwości lecznicze mają również tzw. pestki, czyli nasiona dyni. Od niepamiętnych czasów świeże, nieprzesuszone pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego tj. robaczycy i tasiemcom. Zapobiegają również miażdżycy. Ponadto znajdują się w nich łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy; selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, co wpływa korzystnie na czynności mózgu.

Dyniowe przysmaki....czyli co nieco dla ciała i duszy:)

Obecnie jest już bardzo dużo gatunków dyni i każdą można wykorzystać na różne sposoby. Tym bardzie że nadaje się do przechowywania w rozmaity sposób: zarówno w zalewie octowej, cukrowej w słoikach czy rewelacyjnie znosi również mrożenia nawet na surowo, przy czym nie traci swoich właściwości odżywczych.
Z miąższu dyni przygotowuje się zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto... Pestki dodajemy do sałatki lub ciasta a z oleju przygotować można dressing do sałatki. Można byłoby wymieniać bez końca potrawy które z dodatkiem dyni uzyskują niepowtarzalny smak.

#browin #winodomowejroboty #wino #pijzwykopem #przepisy
Browin - Wchodzimy w fazę Halloween i dynię, co Wy na to?

Domowe wino z dyni - pół...

źródło: comment_fKfYFy9GhlN6lQFUpRY7mdZvsk5BCILO.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@Fibi07: jeżeli klaruje się samo nie dodajemy środków, natomiast Klarowin stosujemy po całkowicie zakończonej fermentacji w momencie, kiedy np. pojawiają się zwłóknienia białkowe. Wino jako żywy organizm jest dość nieprzewidywalne i nigdy nie mamy pewności czy się samo wyklaruje.

@Oldtimery_com: ba! Oczywiście! robimy, ekperymentujemy, testujemy, częstujemy na targach i w piątki w salonie firmowym ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz