Wpis z mikrobloga

Pesa: Dart dla PKP Intercity nie jest za ciężki
W mediach i branży kolejowej pojawiają się informacje o problemach z masą nowych Dartów. Pesa miała przedstawić do homologacji zmieniony pod względem konstrukcji i wyposażenia pojazd, by spełnić wymagania związane z odpowiednią masą. Producent stanowczo zaprzecza. – Pojazdy będące na badaniach i pojazdy seryjne nie różnią się pod względem konstrukcyjnym. Pojazd został zważony przez Instytut Kolejnictwa i ma masę zgodną z ofertą – zapewnia Michał Żurowski, rzecznik Pesy.

(...) Bydgoski producent zapewnia, że pojazdy dostarczone do Intercity będą spełniać warunek masy 249 ton. – Pojazd został zważony przez Instytut Kolejnictwa i ma masę zgodną z ofertą – mówi Żurowski. Do doniesień odnosił się też Tomasz Zaboklicki, prezes firmy. – To hejt. Rozsiewa to konkurencja. Waga naszego składu nie przekracza deklarowanych wartości – mówił Gazecie Stołecznej Zaboklicki.

Kolejną kwestią budzącą emocje jest harmonogram dostaw i włączania składów do ruchu. Pesa podtrzymuje, że zgodnie z aneksem procedura odbiorowa i homologacyjna pierwszego pojazdu zakończy się do 30 października tego roku. Zgodnie z umową wszystkie Darty mają zostać dostarczone do grudnia. Pierwsze z 20 sztuk miałyby zacząć wozić pasażerów od nowego rozkładu jazdy.

http://www.rynek-kolejowy.pl/59665/pesa_dart_dla_pkp_intercity_nie_jest_za_ciezki.htm

No ja myślę. Moje piniondze nie mogę iść na jakiegoś grubaska. Oczywiście trzymamy za słowo.

#kolej #pesa #dart #polska
BaronAlvonPuciPusia - Pesa: Dart dla PKP Intercity nie jest za ciężki
W mediach i br...

źródło: comment_7RPvDmxHdWr7VV620HdUJNKy2oSFY83p.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach