Aktywne Wpisy

cmhqwidget +19
Odwrotna Familiada Sezon 2 cz. 3
Zasady: Masz odpowiedzi, zgadnij jakie jest pytanie. Odpowiedzi, które zawierają motyw, który wygrał w poprzedniej grze, będą eliminowane
Plusiwo to moje paliwo, zostaw plusika!
Żenujący Żart Prowadzącego:
Dlaczego deszcz siedzi w więzieniu?
W poprzednim odcinku
Prawidłowe pytanie:
_Wygrał/a: @Pawery1
Nagroda publiczności dla @Kaczorra za pytanie:
co jadł Grzegorz Borys gdy ukrywał się przed policją?
#odwrotnafamiliada
Zasady: Masz odpowiedzi, zgadnij jakie jest pytanie. Odpowiedzi, które zawierają motyw, który wygrał w poprzedniej grze, będą eliminowane
Plusiwo to moje paliwo, zostaw plusika!
Żenujący Żart Prowadzącego:
Dlaczego deszcz siedzi w więzieniu?
W poprzednim odcinku
Prawidłowe pytanie:
_Wygrał/a: @Pawery1
Nagroda publiczności dla @Kaczorra za pytanie:
co jadł Grzegorz Borys gdy ukrywał się przed policją?
#odwrotnafamiliada

Atreyu +16

Czyli mam osobne wirtualne pudełeczko, vagrant, na nim ustawiony cały ekosystem aplikacji. Wszystko odizolowane od systemu goszczącego. I wszystko mogę sobie ustawić na vagrancie maksymalnie zbliżone do późniejszej maszyny produkcyjnej. Na maszynie wirtualnej mogę mieć php, jave ee, python, ruby itp. rzeczy działające po stronie serwerowej. Wytłumaczcie mi zatem potrzebę używania IDE. Zamiast git commit -m "cośtamcośtam" będe miał guzik? Będe miał 1001 addonów w eclipse do uruchamiania tych samych narzędzi które uruchamia się w terminalu? Wbudowany browser na który i tak nie patrzę? Do walidacji też nie jest potrzebne IDE, są odpowiednie wyspecjalizowane narzędzia.
No i jeszcze zarządzanie projektami. Ale skoro mogę mieć maszyny wirtualne, a do tego repozytoria git na każdej maszynie więc tworzenie projektu w IDE aby móc cokolwiek napisać jest mi niepotrzebne.
Ok, w IDE przy tworzeniu projektu wybiera się biblioteki. Tylko zamiast tego mogę sobie wpisać odpowiednie linijki w pliku composer.json(jeśli o php mowa) i też będe miał biblioteki. I potem za pomocą tego pliku będę mógł sobie wygenerować szkielet aplikacji z dokładnie tymi samymi wersjami bibliotek i zależności gdziekolwiek chce.
Pytam nieironicznie jako początkujacy bo na forach dotyczących różnych frameworków widziałem wiele tematów w stylu "nie mogę czegośtam skonfigurować w IDE". I zwykle rozwiązanie polegające na konfiguracji jednego pliku bez IDE gmatwa się i jest rozwiązywane od d*py strony.
#programowanie #php #vim #webdev
Vim ma to wbudowane
Dostępne przez plugin
ctrl+]
@mariecziek:
Dostępne przez plugin
Wbudowane
Wbudowane/plugin
Absolutnie nie chcę powiedzieć "IDE to guwno, używajcie vima, vim jest najleprzy i jedyny!!!11". Chcę tylko uświadomić, że większość
Komentarz usunięty przez autora
Tylko zamiast wielu stron konfiguracyjnego menu masz jeden plik .vimrc który możesz sobie kopiować na różne maszyny.
@Bionizy: Porządne możliwości refactoringu, to jest to czego brakuje. Chciałbym, aby vim dorobił się kiedyś uniwersalnej metody pisania pluginów semantycznych (coś jak
syntax).Proste rzeczy typu zmiana nazwy można zrobić z użyciem
:vimgrep,:argdoi:substitute. Bardziej skomplikowane to:globali makra, ale są też przypadki, gdzie trzeba ręcznie :P@Bionizy: Z drugiej jednak strony, refactoring to ficzer IDE, a nie edytora tekstu. Nie mniej, pluginy semantyczne były by fajne...
Tak można generalnie opisać IDE, to jest edytor tekstu i masa różnych skryptów do robienia różnych rzeczy w temacie.
@Jojne_Zimmerman:
1. Jeśli wskakujesz w nowy duży projekt, to często dużo łatwiej jest wybadać co i jak działa z pomocą IDE i dopiero później przeskoczyć do vima
2. Gdy potrzebujesz wykonać refactoring (taki bardziej zaawansowany niż znajdź & zamień + jakieś proste makra), to w IDE są do tego dedykowane narzędzia
3. Jak klepiesz aplikacje w Javie albo innym Objective-C/iOS , to nie masz wyboru
Komentarz usunięty przez autora
To tak tytułem wstępu.
Gdybym robił jakąś większą aplikację to pewnie używałbym (i być może kiedyś zainwestuję w Webstorma) IDE. Do poprawek, małych
Oczywiście pod warunkiem, że
pathmu ustawiłeś sensownie, żeby wiedział gdzie szukać słów kluczowych.set path+=/usr/include/**to absolutna podstawa przy C/C++.