Aktywne Wpisy
jutokintumi +952
Gurwa jak kisnę z tej rozmowy Obajtka.
Dialogi jak u Walaszka xD
#bekzpisu #obajtek #orlen #kapitanbomba #heheszki
Dialogi jak u Walaszka xD
#bekzpisu #obajtek #orlen #kapitanbomba #heheszki
Ilirian +708
To dalszy ciąg #securityfail (następne błędy) w komponencie Stagefright czyli media player (używany jest automatycznie bez pytania i po cichu gdy dostajesz MMSa).
Wszystkie wersje Androida od 2.2.
Pewnie nikt nie będzie tego błędu naprawiał podobnie jak z wcześniejszym błędem od paru miesięcy (np. szmatsung olewa wszystkie swoje modele oprócz najnowszych i pozostawia je dziurawe).
http://www.wykop.pl/link/2782957/wszystkie-ok-1-000-000-000-urzadzen-z-android-pozwalaja-zdalnie-przejac-admina/
#bekazandroida #bekazsmartfonow
Jak dla mnie wniosek: smartfony to w praktyce urządzenia szpiegowskie, nic co na nich robisz nie można uznać za poufne i bezpieczne, żadne tam szyfrowanie całej pamięci i karty, hasła zamiast PIN i inny takie nie pomagają.
(ew. wgranie własnego ROM, ale o to coraz trudniej, plus nie wiadomo kto to buduje, plus są też backdoory w kartach SIM).
Dodatkowo #bekazclosedsource - niby sam #linux (kernel Androida) jest otwarty więc ludzie by to ponaprawiali - ale całe to pozostałe badziewie nie koniecznie, oraz często blokowane przed rootowaniem/flashowaniem, dlatego też gdy tylko producencie Embbed wydadzą nowszą wersję sprzętu to już olewają Ciebie aktualnego klienta.
Vendorzy embbed to tacy podludzie w świecie IT, zawsze robią straszny chłam.
Nigdy nie używajcie telefonów do niczego istotnego, oraz nie miejcie ich przy sobie (łatwo mogą podsłuchać rozmowy oraz wpisywane hasła - mikrofon / akcelerometr).
Błędy security Debian są zazwyczaj usuwane w 24 godziny lub mniej.
A na telefony, prawie każdy wendor ma #!$%@? na Twoją prywatność: zapłaciłeś - no to lol - goń się, my idziemy szukać następnych klientów na super hiper Szmatex 6.0 FULL X-HD² z wibratorem i tosterem.
Wyjątkiem mogą
@rfree: Lol.
Oprócz tego prawie nikt nie używa niestety replicanta.
Ja wolę tutaj ARM'y i FreeScale.
Niestety nie wiem co się stało, bo chcę kupić Galaxy Note 2 z 32GB wbudowaną pamięcią, a teraz same 16 są w tej cenie. Chciałem taki, bo duży ... ale chyba trzeba będzie kupić Galaxy S3
A ogólnie to myślę że wszystkie smartfony mają backdoory na poziomie sprzętu. Może też i większość lub prawie wszystkie telefony w ogóle.
Replicant stara się to jakoś systemowo zrobić (zabezpieczenia przed podsłuchami). Ale to walka z wiatrakami, gdyż nie wiadomo co i jak.
Niestety, nie da się stwierdzić, że - ten komputer szpieguje, ten nie szpieguje. To są głównie (bo coś tam wyciekło z NSA) domysły, testy (itd.)
Ciekawostką ze świata Apple jest to, że jak idziesz spać (komputer jest nieużywany) to włącza się w nocy,
Jak coś z tego zobaczysz ciekawostek to pisz do nas, na #nieprzyjacieleniewoli i #cypherpunk ( ͡° ͜ʖ ͡°)